Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Amerikaanse tak ING naar de beurs - moet 1,3 miljard dollar opbrengen

Foto ANP / Robin Utrecht

Vanmiddag rond half vier Nederlandse tijd heeft de langverwachte beursgang van de Amerikaanse verzekeringstak van ING plaatsgevonden. De aandelen gingen uiteindelijk voor 19,25 dollar per stuk naar de beurs. Gisteren werd de uitgifteprijs van de aandelen van ING US nog bepaald op 19,50 dollar per stuk, terwijl daarvoor nog werd uitgegaan van een prijs van 21 tot 24 dollar.

Kort na de beursgang steeg het aandeel flink: om vier uur stond het al op 19,75 per stuk. Even daarvoor steeg het tot boven de twintig dollar. ING brengt in totaal 25 procent van de aandelen in ING US naar de beurs. Als er veel interesse is in de aandelen, kan ING nog vier procent van de aandelen verkopen. De aandelen krijgen op de beurs van New York de nieuwe naam ‘Voya’ mee.

De Nederlandse bank en verzekeraar schatte de opbrengsten gisteren op 1,3 miljard dollar. Dat is 200 miljoen dollar minder dan eerder werd verwacht. De verwachting is dat er meer aandelen worden verkocht dan verwacht, maar tegen een lagere prijs.

Redacteur economie van NRC Chris Hensen schreef vanmiddag over de beursgang in de krant:

“Ook de top van ING US profiteert van de beursgang. Riant. Uit het prospectus blijkt dat de vijf topmannen deal incentives krijgen uitgekeerd bij een succesvolle beursgang die oplopen tot in de miljoenen. ING US-baas Rodney O. Martin jr. krijgt 6 miljoen dollar, waarvan 2 miljoen in contanten en 4 miljoen in aandelen. Financieel directeur Ewout Steenbergen, begonnen in januari 2010, krijgt 650.000 dollar. De andere topmannen krijgen bonussen variërend van 800.000 tot 2 miljoen dollar.”

Het bedrijf is kleiner geworden sinds 2009

ING zal de komende tijd nog een paar keer aandelenemissies gaan doen om ING US volledig verkocht te krijgen. ING heeft de laatste jaren een flink aantal verzekeringsdochters afgestoten. Dat was een eis van de Europese Commissie, nadat ING in 2009 staatssteun had gekregen. “We hebben bijna dertig onderdelen afgestoten, dus het bedrijf is aanmerkelijk kleiner geworden”, zei ING-topman Jan Hommen gisteren op Radio 1.

Hommen benadrukte dat de optie voor de verkoop van de verzekeringsactiviteiten ook al voor de gesprekken met de Europese Commissie al op tafel lag.

“Of we het in dezelfde mate en in hetzelfde tempo hadden gedaan, is de vraag.”

Hommen had liever langer de tijd genomen voor de verkoop van de verschillende onderdelen, omdat ING door de zwakke economische omstandigheden nu vaak een lage prijs krijgt.

ING US is de Amerikaanse verzekeringsdochter van ING. ING US telt zo’n 7.000 werknemers en 13 miljoen klanten. Op veel terreinen is ING US een grote speler in de Verenigde Staten. ING US is er de vierde levensverzekeraar.