Amerikaan in Noord-Korea veroordeeld tot 15 jaar dwangarbeid

Een Amerikaan die de afgelopen zes maanden vastzat in Noord-Korea, is veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid. Hij zou hebben geprobeerd het regime van Kim Jong-un omver te werpen.

Dat melden de staatsmedia vanochtend. Volgens de Noord-Koreaanse regering heeft hij bekend. Washington heeft nog niet gereageerd.

De veroordeling van Kenneth Bae - zijn vrienden beschrijven hem als een toegewijd christen die in Noord-Korea reisleider was, schrijft AP - komt na weken van onrust en dreiging. Noord-Korea waarschuwde dat het van plan was raketten af te vuren, als reactie op VN-sancties na de lancering van een langeafstandsraket in december en een nucleaire test in februari.

Ook in 2009 werden een raketlancering en een nucleaire test gevolgd door een veroordeling van Amerikanen: toen kregen twee journalisten twaalf jaar gevangenisstraf nadat ze in het geheim de grens tussen China en Noord-Korea waren overgestoken. Na bemiddeling van oud-president Bill Clinton kwamen ze toen vrij.