Agenda Theater

Foto: Roy Beusker
Foto: Roy Beusker

Jon en de jongens

Jon van Eerd speelt zijn 25-jarig theaterjubileum. „Ik mocht doen wat ik wilde”, zegt hij over zijn jubileumvoorstelling Jon en de jongens. En dat betekent in zijn geval: zingen wat hij zelf het mooiste vindt. Zoals diverse songs van de Amerikaanse musicalvernieuwer Stephen Sondheim, waaronder het sterk ingeleefde Losing my mind, Nederlandse vertalingen van Aznavour en Gainsbourg, een medley van Wim Sonneveld-nummers en het imposante Ik ben wat ik ben dat hij eerder zong in de musical La Cage aux Folles. Hij wordt vergezeld door musicalactrice Lone van Roosendaal die solosongs en duetten zingt, met alle flair die bij dit genre vereist is.

Zwakker zijn echter de praatjes tussen de nummers door. Afgezien van een enkel vals samenspraakje hebben die crosstalks weinig meer te bieden dan een handjevol flauwiteiten.

jonendejongens.nl

Het volk het land uit!

Gezelschap Circus Treurdier bedacht met hun ‘eeuwige nachtcafé’ een aanstekelijke vorm van theatraal uitgaan, waarmee ze veel eigen inkomsten genereren en dus minder afhankelijk zijn van subsidie. In nachtclubsetting, gezeten aan tafeltjes en met de bar binnen handbereik, wordt het publiek getrakteerd op een soort variété waarvan de losse liedjes en sketches toch één verhaal vormen. Dat verhaal is bij deze vijfde editie, Het volk het land uit!, een even aantrekkelijke als perverse fantasie, waarin de macht in Nederland komt te liggen bij de intellectuele elite en het volk wordt gedeporteerd naar Het land van ooit, om daar op heropvoedingscursus de hele dag naar Bach te luisteren.

De verrassende theatervorm is ondanks het slimme verdienmodel misschien niet hét antwoord voor de theatersector, want veel ruimte voor gelaagdheid, verstilling en ontroering biedt de formule niet. Maar het is wel een prijzenswaardig en bovenal uiterst vermakelijk initiatief. circustreurdier.nl

Voorjaarsontwaken

Voorjaarsontwaken van Frank Wedekind is een toneelstuk over en door jongeren van de Haarlemse Toneelschuurproducties. Een verhaal over seksuele driften, ontwikkeling en nieuwsgierigheid, maar ook de tragiek die dit veroorzaakt. Zeker op het moment dat de volwassen wereld niet in staat is de jongeren op de juiste manier te begeleiden. Dit lijdt tot verwarring en zelfs dood. Een stuk dat om lef vraagt. Zonder enige gêne storten de acteurs zich volledig op hun personages. Vooral de mannen spelen sterk, maar ook de vrouwen zijn goede beginnende acteurs.

toneelschuur.nl