Agenda Muziek

None

Breda Jazz Festival

Het Breda Jazz Festival is een van de oudste en bekendste jazzfestivals van Nederland. Tijdens de vier dagen van het Hemelvaartweekend is de Bredase binnenstad een groot muziekpodium. Jaarlijks bezoeken ongeveer een kwart miljoen bezoekers het festival.

9 t/m 12 mei, bredajazzfestival.nl

Dauwpop

Het festival Dauwpop trapt op Hemelvaartsdag de dag af met Broken Brass Ensemble, Douwe Bob en De Nieuwe Stempel. Het internationale programma van het festival bestaat uit acts als Kaiser Chiefs, Will and the People, Kensington en Therapy?

9 mei, Hellendoorn, dauwpop.nl

Ólafur Arnalds

De loopbaan van de IJslandse componist Ólafur Arnalds kenmerkt zich door een grote mate van avontuurlijkheid. De 26-jarige muzikant begon zijn carrière als drummer in diverse metalbands, maar heeft zich sinds zijn solodebuut Eulogy for Evolution uit 2007 ontwikkeld tot een veelzijdig componist. Zijn handelsmerk zijn filmische soundscapes, die zijn opgetrokken uit elektronische/ambient pop aangevuld met pianoklanken en strijkers. Het sfeervolle karakter van zijn songs maakt ze bij uitstek geschikt als soundtracks, zodat Arnalds muziek inmiddels gebruikt is in meerdere films. Met zijn album For Now I am Winter bewijst de IJslander zijn talent als een van de meest interessante hedendaagse componisten die op het breukvlak van pop en klassiek werken.

8 mei, De Effenaar, Eindhoven, 10 mei, De Oosterpoort, Groningen, 11 mei Paradiso Amsterdam

Die Walküre

Met het naderen van Wagners 200ste geboortedag op 22 mei piekt ook de hoeveelheid Wagner in de muziekagenda. Nu al met de herneming van Die Walküre in de regie van Pierre Audi bij De Nederlandse Opera. En volgende maand met een Fliegende Holländer bij het Concertgebouworkest en een Wagner-avond bij het Residentie Orkest. De Amsterdamse Ring des Nibelungen is de grootse en nog steeds adembenemende ‘design’-Ring die regisseur Audi en decorontwerper George Tsypin halverwege de jaren negentig ontwikkelden. De cyclus werd tweemaal hernomen en gaat voor het laatst in het aankomend seizoen. Grootste troef is het orkest onder Hartmut Haenchen. Haenchens Ring is er een vol details, verticale helderheid en subtiele tempowisselingen die de spanning optimaliseren.

T/m 12 mei. www.dno.nl