Agenda beeldende kunst

Aernout Mik

In het Stedelijk Museum is Communitas van beeldend kunstenaar Aernout Mik te zien. Mik (Groningen, 1962) heeft met zijn achtergrond als beeldhouwer het domein van de videokunst een nieuwe impuls gegeven. Zijn werk wordt getoond in Europa, Japan en de Verenigde Staten, waar hij in 2009 in het MoMA in New York een solotentoonstelling had. De tentoonstelling Communitas omvat Miks belangrijkste video-installaties uit de periode 1999-2013 en vindt plaats in de monumentale kelderruimte van het nieuwe gebouw.

4 mei t/m 28 aug, Stedelijk Amsterdam, stedelijk.nl

Beyond Tradition

Garage Rotterdam opent aanstaande vrijdagavond 3 mei met de groepstentoonstelling

Beyond Tradition. In de kunstwereld van de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw draaide alles om het achterliggende concept van een kunstwerk. De materiële uitwerking stond slechts in dienst hiervan. Als reactie hierop werd in de jaren 80 het schilderen ‘heruitgevonden’, waarbij het materiaal weer centraal kwam te staan. Tevens ontstond een hernieuwde belangstelling voor de figuratie en materiaal was niet langer ondergeschikt aan concept. Het werk in Beyond Tradition lijkt voort te vloeien uit deze erfenis.

4 mei t/m 14 juli garagerotterdam.nl

Painters of Russian Life

Kunsthal KAdE presenteert een overzicht van de Russische schilders Vladimir Dubossarsky (1964) en Alexander Vinogradov (1963) in het kader van het Nederland-Ruslandjaar 2013. Het duo begon in 1994 met samenwerken en bouwde in de afgelopen 18 jaar een rijk oeuvre op met een schilderstaal die bestaat uit een mengeling van sociaal realisme, pop-art, neo-barok en camp. De voorstellingen van Dubossarsky en Vinogradov zijn hallucinerend: felle kleuren, een lustige schilderstijl, figuren die over elkaar heen buitelen, orgastische taferelen vol details, expliciete erotiek, verwijzingen naar de verering van de massacultuur en grote panoramische veelluiken.

4 mei t/m 25 aug in Kade, Amstersfoort. kunsthalkade.nl

Van Gogh heropent

Na een sluiting van een maand of zeven is het Van Gogh Museum weer geopend. De openingstentoonstelling heet Van Gogh aan het werk. De expositie laat zien hoe Van Gogh hard werkte om tekenen en schilderen onder de knie te krijgen – hij was geen spontaan scheppend genie, maar een ploeteraar. Met schilderijen en tekeningen uit de eigen collectie zoals De zouaaf, en met bruiklenen zoals de tweede versie van De zonnebloemen, De slaapkamer en Père Tanguy.

Van Gogh aan het werk,1 mei t/m 12 jan 2014. vangoghmuseum.nl