Zeker acht doden en 27 gewonden na twee bomaanslagen in Irak

Zeker acht mensen zijn omgekomen door twee aanslagen met een autobom in centraal-Irak, zo melden hulpdiensten en de lokale politie tegenover persbureau AP. Onder de slachtoffers zijn verschillende agenten.

De eerste bom ging af in het shi’itische Huaasinya, ongeveer twaalf kilometer ten oosten van Bagdad. Hierbij kwamen ten minste vier mensen om en raakten er twaalf gewond.

Soennitische groep geregeld doelwit

Rond het middaguur ging een tweede bom af die een politiekonvooi trof in Fallujah, 86 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad. Ook hier kwamen vier mensen bij om en vielen er zeker vijftien gewonden. Militairen hadden zich bij een post opgesteld om hun salaris in ontvangst te nemen toen de bom afging. Onder de gedode slachtoffers zijn drie soldaten.

De soldaten hoorden bij de soennitische groep die bekend staat onder de naam Sahwa. Deze heeft de krachten met het Amerikaanse leger gebundeld in de strijd tegen terroristenorganisatie Al-Qaida. Sindsdien zijn zij geregeld doelwit van andere soennieten, die hen als verraders beschouwen.

    • Annemarie Coevert