Zaterdag aan het bier

Amateurvoetbal // Diverse voetbalclubs uit de zondagse hoofdklasse stappen over naar de zaterdag Daar hopen ze meer publiek te trekken En de spelers kunnen op zaterdagavond uitgaan

Nederland, Rotterdam, 21-11-2011 Cornervlag op mistig trainingsveld van Feyenoord op sportterrein Varkenoord. foto:Ronald van den Heerik/Hollandse Hoogte.
Nederland, Rotterdam, 21-11-2011 Cornervlag op mistig trainingsveld van Feyenoord op sportterrein Varkenoord. foto:Ronald van den Heerik/Hollandse Hoogte. Ronald van den Heerik/Hollands>

Zo’n driehonderd supporters zijn deze zondag afgekomen op de wedstrijd van SV Argon tegen Westlandia in de zondagse Hoofdklasse A. Veel te genieten valt er niet, behalve dan voor de uitsupporters die uit Naaldwijk zijn meegereisd. Bij rust staat het al 0-3, wat uiteindelijk ook de eindstand wordt.

Eigenlijk maakt de eindstand voor Argon niet eens meer uit. Het elftal uit Mijdrecht trekt zich terug uit de zondagcompetitie en gaat zich volledig richten op het zaterdagvoetbal. De ploeg strijdt voor spek en bonen tegen degradatie. Het is Argon alleen nog te doen om de eer, al proberen sommige spelers zich in de kijker te spelen bij andere hoofdklassers.

Volgend jaar is het huidige zaterdagelftal uit de tweede klasse het hoogst geklasseerde team. Vijf spelers uit het huidige hoofdklasse-elftal voegen zich daarbij, de rest vertrekt. Spelers krijgen op zaterdag niet meer betaald.

Zaterdag blijft meer publiek hangen

Het is een noodzakelijke stap voor een club die door de economische crisis steeds meer sponsoren ziet afhaken. Argon speelde jarenlang in de top van het amateurvoetbal en werd in 2006 algeheel kampioen van Nederland.

De neergang werd ingezet toen hoofdsponsor Midreth failliet ging. Argon degradeerde van de topklasse naar de hoofdklasse. Het aantal toeschouwers nam af, en sponsors haakten af.

Argon 1 werd het enige elftal van de club dat op zondag speelt. De rest van de teams, 47 jeugd- en 11 seniorenelftallen, speelt op zaterdag. „Elke zaterdag zijn er al zo’n dertig thuiswedstrijden, dus dan blijft er eerder publiek hangen bij het eerste”, motiveert Herman Sloothaak, pr-man van de club, de wijziging.

Middenvelder Erik Mulder is één van de vijf spelers die Argon trouw blijven en het verlies aan inkomsten voor lief nemen. „Ik woon hier vlak achter, heb veel vrienden bij de club en voetbal vooral voor mijn plezier”, zegt hij. „We gaan proberen op zaterdag ook de hoofdklasse te bereiken, met spelers uit de regio. Het is mooi om daar vanaf het begin bij te zijn.”

Niet alleen Argon ruilt

Behalve Argon verruilen ook SC Feyenoord en FC Hilversum de zondagse hoofdklasse voor het zaterdagvoetbal. SC Feyenoord hoopt op zaterdag meer publiek te trekken dan de huidige tachtig toeschouwers gemiddeld. Zeker als de profs van Feyenoord op zondagmiddag gelijktijdig thuis spelen, is het naastgelegen Varkenoord, waar de amateurclub speelt, zo goed als leeg. Ook zijn er in de regio meer zaterdagclubs, wat minder reistijd en bovendien aansprekender affiches oplevert.

Feyenoord begint volgend seizoen in de vierde klasse, maar hoopt snel weer op te klimmen. Volgens voorzitter Wim Voots is spelen op zaterdag ook steeds meer een wens van de spelers. „Ze willen op zaterdagavond stappen. Zondag gaan ze liever met het gezin weg of kijken ze naar de eredivisie, in het stadion of op tv.”

Ook bij FC Hilversum neemt de belangstelling van spelers en publiek voor zondagvoetbal af. Omdat ook sponsors afhaken, ziet de club zich genoodzaakt het zondagteam op te heffen en verder te gaan met het zaterdagelftal, dat in de derde klasse speelt. „Er komt op zondag steeds minder publiek en het is niet meer te betalen om de kantines en kleedkamers voor één elftal de hele zondag te verwarmen”, zegt voorzitter Johan Boumeester.

In de derde klasse zal Hilversum aantreden met vooral lokale spelers. De club hoopt met haar goede imago nog altijd sterke spelers te kunnen aantrekken, ook zonder hen te betalen. „Eerste klasse staat wel op het verlanglijstje, maar het moet financieel haalbaar zijn”, zegt Boumeester.

En anders is de derde klasse ook zo slecht nog niet. Boumeester: „In de topklasse reis je het hele land door naar tegenstanders die niemand iets zeggen. Dat kost veel geld, terwijl je thuis weinig publiek trekt. In de derde klasse heb je veel meer streekderby’s, die goed worden bezocht.”

KNVB ziet trend ook

Ook de KNVB ziet een verschuiving van zondag naar zaterdag, zowel bij selectie-elftallen als bij recreatieteams. Dit seizoen spelen 2.512 voetbalclubs op zaterdag en 1.876 op zondag. 1.755 clubs spelen op beide dagen. In totaal zijn 3.163 clubs bij de KNVB aangesloten. Volgens de voetbalbond is deze ontwikkeling ook in andere sporten zichtbaar.

In Mijdrecht maakt de overstap van Argon veel los. De meningen onder de supporters zijn verdeeld. De één snapt niet waarom van de traditionele zondag wordt afgestapt, en zegt dat het nog maar afwachten is of er op zaterdag meer mensen komen. De ander heeft hier wel vertrouwen in. De derde groep maakt het allemaal niets uit, die komt volgend seizoen gewoon een dag eerder naar Sportpark Argon.

    • Matthijs Keuning