FNV-kandidaten zeggen nauwelijks te verschillen - ‘eerst polderen, dan actie’

Ton Heerts (l) en Corrie van Brenk tijdens de presentatie van hun kandidatuur voor het voorzitterschap van de FNV. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Ondanks een andere werkachtergrond zeggen Ton Heerts en Corrie van Brenk inhoudelijk weinig van elkaar te verschillen. De twee kandidaten voor het FNV-voorzitterschap gaven dat vandaag ruiterlijk toe bij de presentatie van hun kandidatuur, aldus persbureau Novum.

Beiden willen eerst polderen en dan pas actievoeren

Beiden zeggen vrijwel dezelfde invulling te willen geven aan de rol van de FNV: eerst polderen, dan actievoeren. “Ton Heerts en ik denken voor negentig procent hetzelfde over de FNV”, zei Abvakabo-voorzittter Van Brenk, die voorheen in de thuiszorg werkte als personeelsfunctionaris. “De marge waar we inhoudelijk voor staan is vrij dun”, zijn de woorden van oud-PvdA-Kamerlid Heerts. Hij vindt dat op zich ook niet verwonderlijk. “Uiteindelijk zijn we standpunten overeengekomen en is voor de FNV een koers uitgezet door de achterban.”

Het enige verschil tussen beide kandidaten lijken de bewoordingen waarin ze zich uitdrukken. Van Brenk vindt het begrip ‘folderen’ niet kunnen, omdat dit volgens haar afdoet aan de moeite en energie die leden steken in het actievoeren. Ook de leus ‘FNV, uw zaakwaarnemer’ kan niet op haar goedkeuring rekenen. “Die is echt fout.” Heerts drukte zich in mildere woorden uit.

‘Ook folderen kan leiden tot harde acties’

Als de kandidaten op de man af wordt gevraagd wat hun voorkeur heeft, actievoeren of overleggen, antwoorden ze echter hetzelfde. “We beginnen met praten, altijd. Als dat nergens toe leidt volgen acties”, zei de 52-jarige Van Brenk. Ook voor de zes jaar jongere Heerts hoeft het niet te stoppen bij overleg. “We moeten polderen en folderen, maar vergis je niet: ook folderen kan leiden tot harde acties.”

Van Brenk gaf in haar kandidaatstelling aan te staan voor een krachtige vakbeweging met durf, waarin mensen opkomen voor hun baan. “Het zijn de mensen die de vakbeweging krachtig maken.” Ze is sinds mei 2012 voorzitter van Abvakabo FNV. Deze vakbond wees onlangs als enige het zorgakkoord af.

Het proces van vernieuwing dat is ingezet binnen de FNV moet nu doorgang vinden, meent Heerts. “De afspraken uit het sociaal akkoord die nu alleen nog op papier staan, moeten werkelijkheid worden. Daar moet FNV toezicht op houden. Bovendien moeten we nu de boel klaarstomen voor de nieuwe generatie, nu de bestuurders daarvoor in positie brengen”, aldus Heerts.

    • Alex van der Hulst