Waar is de boot Warnow? En leeft de bemanning nog?

De Warnow in Schotland.
De Warnow in Schotland. Foto Facebookpagina De Warnow Experience

Het klinkt als een spannend jongensboek: acht vrienden en een hond gaan op weg naar het noorderlicht en komen onderweg terecht in een spannende storm. Ze overleven. Althans, vooralsnog zijn vijf van hen veilig. Maar het lot van de overige drie is nog ongewis.

Sinds 15 april zijn Arnout Brinkman, zijn vriendin zangeres Tirza Smit en drummer Peter van Liere spoorloos. De drie zouden 23 april Noorwegen bereiken, maar sinds ze afscheid namen van de andere vijf en de hond in Noord-Schotland, is er niets meer van hen of hun boot de Warnow vernomen. Waar zijn ze gebleven?

Aan boord van de Warnow, links hond Razzie.Foto Facebookpagina Warnow Experience

De Schotse en Noorse kustwacht heeft andere schepen gevraagd uit te kijken naar de Warnow. Ook patrouillevliegtuigen zoeken tijdens hun reguliere vluchten mee. Omdat het verbouwde, Duitse loodsbootje geen satelliettelefoon of automatisch baken aan boord heeft dat hun positie doorgeeft, is het namelijk onmogelijk om gericht te zoeken.

En het begon allemaal als zo’n mooi, romantisch avontuur, schrijft NRC-redacteur Hans Steketee vandaag:

Het idee was: naar Engeland en Schotland, spelen in kroegen en op straat. Arm maar gelukkig. Dan de oversteek en het noorderlicht. The Warnow Experience Aurora, doopten ze op de dag van vertrek de Facebook-pagina die Jesse op hun reis zou bijhouden. Hij hoopt ook een documentaire te maken over hun bestaan als ‘zoute zigeuners’. Hij filmt en de muziek die ze spelen, moet ook de soundtrack worden.

Op Youtube staat een nummer ‘Bij voorbaat kwaad’ van Mick & The Warnow Experience, waar in ieder geval Arnout in speelt op zijn saxofoon:

De acht vrienden vertrekken dan ook die 17e maart goedgemutst uit Schiedam: behalve vrienden Peter en Adriaan (50), zijn dat dus Arnout (47) en zijn vriendin Tirza; haar tweelingzus Dana en haar Italiaanse vriend Nicola; gitarist Jesse (23) en zijn vriendin Imge (18).

Maar zo avontuurlijk als het klinkt om met een bootje de Noordzee op te varen, zo weinig romantisch is de praktijk. De boot komt al snel in zwaar weer terecht en dan blijkt dat de vrienden eigenlijk niet echt goed voorbereid op weg zijn gegaan, schrijft Steketee:

Ze navigeren met een iPhone. De Warnow is geen gewone zeilboot, maar een door Arnout verbouwd Duits loodsbootje van vijftien meter. De mast is geen mast, maar de arm van een hijskraan, de zeilen zijn van een platbodem geweest. Niet een schip dat erg zeewaardig oogt. Aan boord was het een puinhoop; alles wat vast zat, kwam los.

Bij Whitby aan de Engelse Oostkust worden ze gedwongen om hulp in te roepen. Omdat de zee zo ruw is worden ze naar het noorden gesleept, de monding van de Tees in.

Ruwe zee bij de rivier Tees terwijl de boot wordt gesleept. Foto Facebookpagina Warnow Experience.

De vrienden halen de voorpagina van de Whitby Gazette. Op hun Facebookpagina zetten ze trots een foto van de krant. Ze blijven twee weken in Middlesbrough om de schade te repareren aan de boot voor ze verder gaan.

De vrienden halen zelfs de voorpagina van de lokale media in Whitby. Facebookpagina Warnow Experience.

In Montrose besluit de groep nog een klein stukje verder te varen, maar dan weer terug te gaan. De reis is te onverantwoord. Eenmaal aangekomen in Stonehaven willen Arnout, Tirza en Peter toch verder gaan, zo blijkt. De groep valt uit elkaar. Het downloaden van een elektronische kaart van de Noorse wateren op de iPhone van Arnout is het laatste teken van leven.

De Warnow bij Montrose, vlak voordat de groep uit elkaar gaat. Foto Facebookpagina Warnow Experience

Jesse hoopt dat de drie avonturiers gewoon ergens in een fjord liggen te vissen, maar stiekem weet ook hij dat het nu wel erg lang duurt sinds de vrienden iets van zich lieten horen…

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.