Veel mensenhandel via Eindhoven Airport

Eindhoven Airport wordt een steeds aantrekkelijker vliegveld voor mensenhandel – vrouwenhandel in het bijzonder. Dat heeft brigade-commandant van de marechaussee op Eindhoven Airport Léon Slegers gezegd tegen Omroep Brabant.

Eindhoven richt zich op lowbudgetvliegmaatschappijen, zegt Slegers. „Dat is aantrekkelijk voor de crimineel.” Meerdere prijsvechters vliegen op Eindhoven uit Oost-Europese landen. Veel prostituees in West-Europa zijn afkomstig uit landen als Bulgarije en Roemenië. Door de nabijheid van België en Duitsland fungeert Eindhoven Airport als doorvoerhaven voor vrouwenhandel.

De marechaussee ontdekte in 2012 in heel Nederland 250 zaken van mensenhandel, waarvan 31 op Eindhoven Airport. En dat aandeel groeit. Want de passagiersaantallen op Eindhoven groeien fors – 2,9 miljoen in 2012, een raming van 3,4 miljoen over 2013. „De criminaliteit houdt gelijke tred”, zegt een woordvoerder van de landelijke marechaussee.

Oost-Europese vrouwen wordt werk als bijvoorbeeld au pair in het vooruitzicht gesteld, maar ze belanden achter het raam, zegt de woordvoerder.

De Hongaarse prijsvechter Wizz Air biedt tal van vluchten tussen Eindhoven en Oost-Europese steden als Warschau, Brno en Gdansk. Een enkeltje van het Hongaarse Debrecen naar Eindhoven kost deze zaterdag 50 euro.