Van Gogh Museum heropent deuren na zeven maanden

Het beroemde schilderij de Zonnebloemen van Vincent Van Gogh keert weer terug in het Van Gogh Museum op het Museumplein. Het schilderij verbleef tijdelijk in de Hermitage tijdens de renovatie.
Het beroemde schilderij de Zonnebloemen van Vincent Van Gogh keert weer terug in het Van Gogh Museum op het Museumplein. Het schilderij verbleef tijdelijk in de Hermitage tijdens de renovatie. Foto ANP/Lex van Lieshout

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is vandaag weer open na een zeven maanden durende renovatie. Hiermee zijn de drie grote musea aan het Museumplein voor het eerst in een kleine tien jaar gelijktijdig open. Het Rijksmuseum opende zijn deuren een maand geleden en het Stedelijk Museum heropende in september na acht jaar verbouwing en nieuwbouw.

De modernisering van het Van Gogh Museum begon in 2010, maar vanwege de vernieuwing van de klimaatinstallaties ging het museum in september dicht. Verder zijn de beveiliging en de brandveiligheid aangepakt en kreeg het interieur een opknapbeurt. Elfduizend vierkante meter wand is opnieuw geverfd en 2300 vierkante meter parketvloer is vervangen.

Het museum gaat om 10.00 uur open, maar vanaf morgen tot en met 1 september is dat vanaf 09.00 uur, een uur eerder dan voor de renovatie. Het pand sluit in het zomerseizoen om 18.00 uur. Vrijdag zijn bezoekers het hele jaar door welkom tot 22.00 uur.

Museum viert veertigjarig bestaan

Met de tentoonstelling Van Gogh aan het Werk viert het museum zijn veertigjarig bestaan. De jubileumexpositie laat zien hoe Van Gogh zich in tien jaar ontwikkelde tot een unieke kunstenaar met een imposant oeuvre. Ruim tweehonderd werken geven inzicht in zijn werkwijze. Naast schilderijen, werken op papier en brieven worden originele schetsboekjes, verftubes en het enige bewaard gebleven palet getoond. Aan de tentoonstelling ging acht jaar onderzoek vooraf.

Eind 2014 moet het Van Gogh Museum net als de twee andere musea toegankelijk zijn vanaf het Museumplein. Dan is naar verwachting de nieuwe aanbouw klaar en gaat de entree aan de Paulus Potterstraat dicht voor het publiek.

Het nieuwe entreegebouw van glas is ontworpen door het Japanse architectenbureau Kisho Kurokawa Architect & Associates, dat ook voor de in 1999 geopende uitbouw van het museum tekende. Het pand, dat vijftien miljoen euro kost, wordt gebouwd in een boog die aansluit bij die tentoonstellingsvleugel. Het museum blijft in de tussentijd gewoon open.

Best bezochte museum van Nederland

Buitenlanders weten het museum massaal te vinden. In 2011 bezochten ruim 1,6 miljoen kunstliefhebbers het museum, van wie ruim dertien procent uit Nederland. Of het Van Gogh zijn positie als best bezochte museum van Nederland kan vasthouden is nog maar de vraag. Het Rijksmuseum zou wel eens op drie miljoen bezoekers kunnen uitkomen als de huidige bezoekersaantallen aanhouden.