Uitgelicht

Film

American Beauty (Sam Mendes, 1999, VS). Met vijf Oscars bekroond filmdebuut van Britse theaterregisseur over het morele faillissement van het traditionele gezin en de materialistische schijnwereld van suburbia. Met Kevin Spacey als de vader en Mena Suvari als zijn dochters vriendin. RTL8, 20.30-23.00u.

Bad Teacher (Jake Kasdan, 2011, VS). In Hollywoodfilms zijn leraren bij voorkeur halve heiligen, maar de ‘bad teacher’ in kwestie is hier de luizige luiwammes van een lerares Cameron Diaz, die alleen maar les geeft omdat ze door haar verloofde aan de dijk is gezet. Haar Elizabeth Halsey is niet zozeer bad, ze is vooral ongemotiveerd, hufterig tegen haar klas en schofterig tegen haar collega’s. Diaz is een fijne comédienne, maar de grappen worden hier steeds minder leuk en steeds slechter getimed. RTL 5, 20.30-22.30u.

Michael Clayton (Tony Gilroy, 2007, VS). George Clooney is fixer bij een advocatenfirma in New York, iemand die zaken snel en geruisloos oplost. Sydney Pollack is zijn baas, Tom Wilkinson zijn mentor. Nietsontziende zakenvrouw Tilda Swinton is zijn tegenstander. Aangename, soms wat ingewikkelde thriller over hebzucht, een klokkenluider en een moordaanslag. BBC2, 00.05-02.00u.

Informatief

Au delà des cimes. Franse documentaire uit 2010 van Rémy Tezier over de Franse topklimmer Catherine Destivelle, een van de beste vrouwelijke alpinisten ter wereld. Ze beklom de moeilijkste routes in de Alpen en was onder meer de eerste vrouw die solo de noordwand van de Eiger bedwong. In deze film beklimt ze met haar vroegere leerlinge Pauline de oostwand van de Grand Capucin, met haar jongere zus Claire de Aiguille du Grépon en met vrienden Lothar en Gaby de Aiguille Verte. Canvas, 18.37-19.32u.

Die chinesische Faust. Onder Mao was boksen in China nog verboden, maar tegenwoordig groeit en bloeit de sport. Promotors grazen de provincie af, op zoek naar jonge talenten die de armoede willen ontvluchten. In de bergen van Sichuan wordt in dorpjes waar zelfs nog geen elektriciteit is, wordt op schoolpleintjes elke dag gebokst, door jongens en meisjes. De ring bestaat uit op de grond getekende lijnen. Boksen is hun enige kans om te ontsnappen aan een armoedig leven als tabaksplukker. Arte, 21.50-23.20u.

The Mafia’s Secret Bunkers. De Siciliaanse Cosa Nostra is niet meer de machtigste criminele organisatie van Italië. Dat is de ’Ndrangheta, de oorspronkelijk uit het Zuid-Italiaanse Calabria afkomstige broederschap die onder meer bekend staat als grootste cocaïnesmokkelaar van Europa. Auteur en maffiadeskundige John Dickie kreeg toegang tot de geheime bunkers waarin bendeleden zich schuilhouden voor de autoriteiten. Hij schetst een wereld van angst en vooral van zwijgen, want de staat faalt in zijn aanpak van de bendes. BBC 2, 22.00-34.00u.