Twintig jaar later wordt de allereerste website weer tot leven gewekt

Screenshot van de originele NeXT web browser in 1993. Foto: CERN
Screenshot van de originele NeXT web browser in 1993. Foto: CERN

Het zal tijdens Koninginnedag velen zijn ontgaan, maar het was gisteren precies twintig jaar geleden dat het Europese onderzoeksinstituut CERN de broncode voor het World Wide Web vrijgaf. Om dat te vieren wil CERN de allereerste website ter wereld terugbrengen in originele staat.

Kijken wanneer je de trein moet pakken, het boeken van je vakantie, het delen van foto’s, het lezen van de krant - wie kan zich nog een leven voorstellen zonder het web? De technologie achter het WWW is echter pas twintig jaar publiek beschikbaar. Op 30 april 1993 stelde CERN het WWW beschikbaar in het publieke domein. Hier kun je de officiële documenten teruglezen, waarin het wereldwijde web overigens consequent met W3 wordt aangeduid.

In het dagelijks leven gebruiken we ‘internet’ en het ‘web’ vaak door elkaar, maar het zijn twee verschillende dingen. Internet, technologie die computers met elkaar laat communiceren, werd in 1969 ontwikkeld in het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het World Wide Web is een internetdienst waarmee je websites kunt bezoeken. Technologie achter het WWW werd in 1989 ontwikkeld door Tim Berners-Lee van CERN, zodat onderzoeksinstellingen over de hele wereld eenvoudig informatie konden delen.

De allereerste website ter wereld opnieuw online

Het vrijgeven van de broncode voor het World Wide Web heeft ons leven in veel opzichten drastisch veranderd, schrijft CERN-directeur Rolf Heuer in een verklaring:

There is no sector of society that has not been transformed by the invention, in a physics laboratory, of the web. From research to business and education, the web has been reshaping the way we communicate, work, innovate and live. The web is a powerful example of the way that basic research benefits humankind.

Om hierbij stil te staan is CERN een project gestart om de eerste website ter wereld in originele staat terug te brengen. Lees hier meer over het project. Iedereen die interesse heeft mag meehelpen; volgens eerste berichten is de belangstelling enorm.

Het Nederlandse Nikhef had een van de eerste drie websites ter wereld

Het in Zwitserland gelegen onderzoeksinstituut CERN werkt nauw samen met andere onderzoeksinstituten. Het wereldwijde web moest die samenwerking vereenvoudigen. CERN had de eerste website ter wereld, daarna volgden het Stanfordlab SLAC en het Nederlands instituut voor subatomaire fysica Nikhef. Het Nederlandse Nikhef had dus de derde website ooit, iets waar het onderzoeksinstituut ook zelf bij stilstaat. Zo zag die website er uit:

Screenshot van de website van Nikhef in 1992. Foto: Nikhef

 

    • Eva de Valk