Bizarre crash van een Boeing, is die video wel echt?

Foto: YouTube

Maandag crashte een vrachtvliegtuig bij Bagram, Afghanistan. Zeven Amerikaanse bemanningsleden kwamen bij de crash om het leven. Gisteren verscheen een video van de bizarre crash. Is het filmpje nep, of was het een aerodynamic stall?

De crash van de Boeing 747-400 van National Airlines werd gefilmd via een dashboardcamera van een automobilist. De vreemde positie van het vliegtuig dat na het opstijgen loodrecht in de lucht komt te hangen, de verkeerde datum in het beeld en het gebrek aan reactie van de bestuurder van de auto riepen vraagtekens op over de echtheid van het filmpje.

Over het gebrek aan reactie van de bestuurder valt nog niks te zeggen. De NOS liet het Nederlandse NMTrix Animation Studios naar het filmpje kijken en die vermoeden dat het filmpje echt is, ofwel heel knap gedaan.

Vliegtuig komt recht in de lucht te hangen bij te snel opstijgen

Bij The Atlantic wordt er een verklaring gegeven die in de terminologie van de luchtvaart een aerodynamic stall wordt genoemd. Dat is te vergelijken met het tegen een berg opfietsen. Als het te steil wordt en je te langzaam gaat, val je om. Dat is bij vliegtuigen niet anders. Bij te snel opstijgen komt het vliegtuig recht in de lucht te hangen en kan het niet verder stijgen.

NRC-redacteur Steven Derix, voormalig defensie- en luchtvaartredacteur voor de krant zegt:

“De Boeing hangt volgens mij niet recht in de lucht, dat lijkt zo doordat hij op de camera af vliegt. Steil opstijgen is standaardprocedure in Afghanistan, vanwege het risico op beschietingen. Als je dat overdrijft, dan verliest het vliegtuig te veel snelheid en dan raakt het ‘overtrokken’ – de Nederlandse term voor ‘stalling’. Daarbij verliezen de vleugels hun draagvermogen. De auto met de dashcam is een militair voertuig: kijk maar naar die dikke antenne. De man zegt een keer ‘shit’. Er is ook een hond te horen. Een bewaker van de Airbase?”

Piloten oefenen de techniek om het vliegtuig weer recht te krijgen in zo’n situatie. Alleen doen ze dat op grote hoogte waarbij er voldoende tijd is om het vliegtuig te corrigeren. Een mogelijke verklaring voor deze ‘aerodynamic stall’ is het verschuiven van de lading naar de staart van het vliegtuig.

Bekijk hier een video van de luchtstroom tijdens een stall.

    • Alex van der Hulst