Tegenkandidaten voor FNV haken af

Twee FNV-leden die ook voorzitter van de vakbond wilden worden, doen toch niet mee aan de leiderschapsstrijd. Daarmee blijven alleen Ton Heerts, de huidige voorzitter, en Corrie van Brenk van Abvakabo over. De twee hebben zich vanochtend officieel verkiesbaar gesteld. Vanaf vandaag kunnen de 1,1 miljoen FNV-leden stemmen.

Behalve Heerts en Van Brenk waren er aanvankelijk nog twee gegadigden. Zij hebben zich uiteindelijk niet gekandideerd. Eén van hen was te laat met aanmelden en de ander wilde zich niet laten screenen door de ‘toetsingscommissie’, die de kandidaten van tevoren geschikt moest bevinden. Wie deze twee kandidaten waren, wordt niet bekendgemaakt.

Ton Heerts, sinds afgelopen zomer interim-voorzitter, wil „de vakbeweging verder brengen voor een volgende generatie”, zei hij vanochtend. Hij zei te staan voor „slimme” acties, zoals de recente tegen Albert Heijn. „Daar krijg je Bernard Wientjes mee tegen het plafond.”

Abvakabotopvrouw Van Brenk sprak heldere taal: „Ik sta voor een vakbond met leden die hun bek opentrekken.” Ze wees erop dat de FNV de laatste jaren „heel veel verloren” heeft. „Mensen moeten vertrouwen krijgen dat er weer wat te winnen valt.”

Heerts wekte lang de indruk geen ambities te hebben voor het voorzitterschap. Begin vorige week liet hij uiteindelijk toch weten beschikbaar te zijn. De kandidatuur van Van Brenk, die in maart al bekend werd, was onverwacht. Van Brenk werd gezien als deel van de ‘oude garde’, maar beschouwt zichzelf als vertegenwoordiger van de vernieuwing van de FNV.

Komende twee weken presenteren beiden zich in spotjes die te zien zijn op de verkiezingswebsite van de FNV. Op die website kunnen de leden ook hun stem uitbrengen. Het is de eerste keer dat de FNV-leden zelf hun eigen voorzitter kiezen. Op 15 mei, als de nieuwe FNV van start gaat, wordt de uitslag bekendgemaakt.

Behalve een nieuwe voorzitter hebben de leden van de FNV de komende weken nog meer te kiezen. Ze stemmen ook voor een ledenparlement, dat uit ruim honderd mensen bestaat en in de nieuwe FNV het hoogste orgaan wordt. Het ledenparlement besluit welke mensen deel uit gaan maken van het nieuwe dagelijkse en algemeen bestuur van de nieuwe FNV.