Te koop: 1.200 flessen uit de kelder van het Elysée

Wijnen uit de kelders van het Elysée komen binnen het bereik van de Franse burger. Volgens Franse media wordt eentiende van de in totaal 12.000 wijnflessen in de collectie van het presidentieel paleis eind deze maand geveild.

Van de flessen die onder de hamer gaan zijn er te weinig op voorraad om gasten bij een banket in het Franse paleis van dezelfde wijn te voorzien . Aangezien dit tegen de etiquette indruist is besloten die flessen te veilen.

Volgens het Franse veilinghuis Druot zullen de wijnprijzen uiteenlopen van 15 euro voor een fles Bourgogne tot 2.200 euro voor een Pétrus Bordeaux uit 1990. De geschatte opbrengst van 250.000 euro wordt geïnvesteerd in een nieuwe voorraad „meer bescheiden” wijnen. Als de veiling meer opbrengt dan het geschatte bedrag, zal de meerwaarde vloeien naar de staatskas.

President Hollande heeft waarschijnlijk inspiratie opgedaan bij een wijnveiling van een socialistische partijgenoot in Dijon. In januari veilde burgemeester François Reban de helft van wijnkelder van de stad. De opbrengst van 150.000 euro kwam ten goede aan het budget van sociale diensten. Het topstuk, een Vosne-Romanée Cros Parantoux uit 1999, werd verkocht voor 4.800 euro.