Spaanse pers zinspeelt op vertrek van Mourinho

Dortmund's players celebrate after the UEFA Champions League semi-final second leg football match Real Madrid CF vs Borussia Dortmund at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on April 30, 2013. Borussia Dortmund reached the Champions League final after winning 4-3 on aggregate despite losing 2-0 to Real Madrid in the second leg of their semi-final clash. AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
Dortmund's players celebrate after the UEFA Champions League semi-final second leg football match Real Madrid CF vs Borussia Dortmund at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on April 30, 2013. Borussia Dortmund reached the Champions League final after winning 4-3 on aggregate despite losing 2-0 to Real Madrid in the second leg of their semi-final clash. AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU AFP

Na de uitschakeling van Real Madrid in de halve finales van de Champions League speculeren de Spaanse sportkranten meteen over het vertrek van trainer José Mourinho. ‘Neemt Mou afscheid?’, luidt de kop op de voorkant van Marca. De Catalaanse krant Sport is wat stelliger en kopt: Adiós Mou!

De Portugese trainer hield zich gisteravond na de ontoereikende 2-0 zege op Borussia Dortmund op de vlakte over zijn toekomst. „Ik heb nog geen beslissing genomen, want ik sta nog onder contract bij Madrid”, zo zei Mourinho na afloop tegen de pers. „Ik wil daar werken waar ze het in me zien zitten.”

Real kwam pas laat in de wedstrijd op gang en maakte in de slotfase één treffer te weinig om de 4-1 nederlaag in Dortmund teniet te doen. Aan het begin kreeg Real enkele grote kansen. Zo had de Duitser Mesut Özil na een kwartier de 1-0 moeten maken. Hij schoot naast. Nadat het Spaanse openingsoffensief voorbij was, maakte Dortmund de meeste aanspraak op een voorsprong. Robert Lewandowski raakte de onderkant van de lat, Ilkay Gündogan stuitte op Real-doelman Diego López.

Tot diep in de tweede helft was er niets aan de hand voor Dortmund. Maar zeven minuten voor het einde maakte de Franse spits Karim Benzema 1-0. Aangevuurd door het publiek ging de thuisploeg vol op de aanval spelen, wat vijf minuten later resulteerde in de 2-0 van verdediger Sergio Ramos. Daar bleef het bij.

Het is voor de tweede keer dat Borussia de finale van de Champions League haalt. In 1997 wonnen de Duitsers het toernooi door in de finale met 3-1 te winnen van Juventus. Dit jaar treft Dortmund in de finale de winnaar van het duel tussen Barcelona en Bayern, dat vanavond een 4-0 zege verdedigt. Dortmund moet het in de finale wellicht stellen zonder sterspeler Mario Götze. De volgend seizoen bij Bayern spelende aanvaller liep in Madrid een spierscheuring op.

De finaleplaats is opmerkelijk in het licht van de grote schuldenlast die Dortmund acht jaar geleden bijna de kop kostte. De jaren erna stonden in het teken van herstructureren en een nadruk op eigen jeugd. Dat resulteerde in een gezonde bedrijfsvoering en twee landstitels – in 2011 en 2012.