Spaans antidopingbureau in beroep tegen uitspraak Fuentes

De Spaanse anti-dopingautoriteit AEA heeft gisteren aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak in het proces tegen arts Eufemiano Fuentes. De Canarische gynaecoloog werd gisteren schuldig bevonden aan het in gevaar brengen van de gezondheid van de wielrenners die hij jarenlang van bloeddoping voorzag. De strafrechter in Madrid legde hem relatief milde straffen op, waarmee een van de grootste recente dopingschandalen vooralsnog met een sisser lijkt af te lopen.

AEA-voorzitter Ana Muñoz Merino noemde de uitspraak „positief, maar niet geheel bevredigend”. Zij wees er op dat Fuentes’ netwerk in 2006 werd opgerold, toen Spanje minder strenge wetgeving had. Zo konden Fuentes en anderen slechts vervolgd worden voor het in gevaar brengen van de volksgezondheid.

Volgens de AEA biedt het vonnis ruimte om te blijven proberen de bij Fuentes gevonden bloedzakken op te eisen. Op basis hiervan zouden meer cliënten kunnen worden ontmaskerd, ook in andere sporten.

Gisteren bepaalde de rechter dat deze tweehonderd zakken en bijbehorende administratie niet overgedragen mogen worden aan de autoriteiten die daar om hebben gevraagd. Dit om de privacy van de behandelde ‘patiënten’ te beschermen. Onder andere het wereldantidopingagentschap (Wada), de internationale wielerunie (UCI), de Spaanse wielerbond (RFEC) en het Italiaanse olympisch comité (Coni) hadden om de bloedzakken gevraagd. Deze kunnen overigens pas vernietigd worden wanneer ook in tweede en derde aanleg vonnis is gewezen.

De rechter legde Fuentes een celstraf op van één jaar, 4.650 euro boete en schorsing van vier jaar als arts. Omdat hij geen strafblad heeft, hoeft hij bij deze lage straf niet de cel in. Tegen Fuentes was 2,5 jaar geëist. Ploegarts José Ignacio Labarta kreeg vier maanden straf. Drie andere verdachten, onder wie zus Yolanda Fuentes, werden vrijgesproken. Ex-renner Jesús Manzano, die van Fuentes een schadevergoeding van 180.000 wil, zag die eis afgewezen.

    • Merijn de Waal