Rokende vrouw meer kanker

None

Rokende vrouwen hebben een twee zo grote kans op dikkedarmkanker dan rokende mannen. Dat blijkt uit een grote Noorse studie onder meer dan 600.000 mannen en vrouwen over een periode van gemiddeld 14 jaar. De resultaten verschenen vandaag in het medische tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Vergeleken met mannen die nooit gerookt hebben is het risico op darmtumoren bij mannelijke rokers 8 procent hoger; bij vrouwen blijkt dat verschil in risico tussen wel en niet roken gemiddeld wel 19 procent. Tegelijk neemt het risico bij vrouwen sterker toe dan bij mannen naarmate ze langer rookten (in jaren) of naarmate ze meer per dag rookten. De onderzoekers kunnen het frappante sekseverschil in risico nog niet verklaren. Stoppen met roken zou het aantal gevallen van darmkanker drastisch kunnen terugdringen, zeggen zij. Bijna eenderde van de Noorse vrouwen rookt. (NRC)