Rellen over ingestorte textielfabriek

A protester takes shelter in a drain after police charge with batons during a demonstration in Savar, outside Dhaka April 30, 2013. The protesters were demonstrating to demand capital punishment for those responsible for the collapse of the Rana Plaza building in Savar. Rescue officials in Bangladesh said on Tuesday they had given up hope of finding more survivors from a garment factory complex that collapsed killing hundreds, as the government came under pressure to do more to enforce building safety standards. REUTERS/Khurshed Rinku (BANGLADESH - Tags: DISASTER CIVIL UNREST)
A protester takes shelter in a drain after police charge with batons during a demonstration in Savar, outside Dhaka April 30, 2013. The protesters were demonstrating to demand capital punishment for those responsible for the collapse of the Rana Plaza building in Savar. Rescue officials in Bangladesh said on Tuesday they had given up hope of finding more survivors from a garment factory complex that collapsed killing hundreds, as the government came under pressure to do more to enforce building safety standards. REUTERS/Khurshed Rinku (BANGLADESH - Tags: DISASTER CIVIL UNREST) REUTERS

Een demonstrant is in een sloot beland, nadat de politie een charge heeft uitgevoerd in Savar, net buiten de Bengaalse hoofdstad Dhaka.

Opnieuw gingen daar gisteren duizenden textielarbeiders de straat op. Ze willen de doodstraf voor degenen die verantwoordelijk zijn voor de ineenstorting van een fabriek, vorige week woensdag.

De ramp in Bangladesh heeft vermoedelijk nog meer levens geëist dan de tot dusver getelde 386. Hulpverleners vrezen dat er nog honderden mensen onder het puin liggen. Voor hen is er inmiddels geen hoop meer.

Ten minste honderd mensen raakten bij de rellen van gisteren gewond, berichtte het persbureau UNB. De arbeiders zijn woedend over de onveiligheid van hun werkplaatsen. De verontwaardigde textielarbeiders koelden hun woede op zeker twintig auto’s en probeerden het kordon dat de politie rond de rampplek had gelegd te doorbreken.