Dit is een artikel uit het NRC-archief

Scheikunde

‘PvdA zal tegen proefboren schaliegas stemmen’

Schaliegaswinning in de Verenigde Staten.
Schaliegaswinning in de Verenigde Staten. Foto AP/ Keith Srakocic

De PvdA zal tegen proefboringen naar schaliegas stemmen. Dat heeft partijleider Diederik Samsom vanavond gezegd tijdens een 1-meibijeenkomst in Arnhem, meldt de NOS.

Vorige week had de fractie nog besloten akkoord te gaan met de proefboringen onder strenge voorwaarden. Het moest “schoon en veilig” zijn, zei Tweede Kamerlid Jan Vos toen nog tegen minister Kamp van Economische Zaken. Maar het PvdA-congres sprak zich dit weekend negatief uit over het besluit. Samsom wil de wens van het congres honoreren, zegt hij zelf.

Wellicht op een later moment wel boringen

Samsom zei wel dat de partij nog terug zou kunnen komen op het besluit, mocht de techniek zich dusdanig ontwikkelen, dat verantwoord boren mogelijk is. PvdA-leden zouden zich er dan opnieuw over moeten uitspreken. Coalitiegenoot VVD is wel positief over de proefboringen naar schaliegas.

De boringen zijn omstreden. Critici wijzen op milieuschade. Bij de winning van schaliegas worden op grote diepte en onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën in steenlagen gespoten. Zo ontstaan scheurtjes waaruit het gas vrijkomt. Bierbrouwers, frisdrankfabrikanten en waterleidingbedrijf Vitens waarschuwden al eerder dat de Nederlandse drinkwatervoorraden onherstelbaar kunnen worden beschadigd. Zij willen eerst bewijs zien dat het grondwater door de boringen niet wordt verontreinigd.