Philip Roth onderscheiden voor steun aan Oostblokcollegae

Philip Roth is gisteren onderscheiden met de PEN/Allen Foundation Literary Service Award. Vanwege zijn oeuvre, maar vooral vanwege de mate waarin hij zich in het verleden inzette voor schrijvers achter het IJzeren Gordijn.

PEN, een internationale belangenorganisatie voor schrijvers, besloot Roth te onderscheiden vanwege de steun die hij in de jaren zeventig en tachtig gaf aan schrijvers als Ivan Klima, Milan Kundera en anderen.

Tussen 1972 en 1977 reisde Roth ieder voorjaar naar Praag, zorgde samen met collega’s als Arthur Miller en William Styron voor financiële ondersteuning van onderdrukte Oostblokschrijvers en droeg zorg voor de publicatie van het werk van Kundera en anderen in de VS.

In zijn dankwoord memoreerde Roth het ‘diepgaande onderwijs’ dat hij van zijn Oost-Europese collega’s had gekregen over het leven onder een totalitair regime. Hij sprak over de ‘meest superieure geesten van Tsjecho-Slowakije’ die vanwege hun werk gedwongen waren om ‘slavenarbeid’ te verrichten.

De prijsuitreiking maakte deel uit van het World Voices Festival in New York. Lees hier de opmerkingen van Roth terug bij The New Yorker. (AP)

    • een onzer redacteuren