Omstreden Havelange echt weg bij FIFA

João Havelange is niet langer erevoorzitter van de FIFA. De 96-jarige Braziliaan heeft zijn functie op 18 april officieel neergelegd, blijkt uit een rapport van de ethische commissie dat gisteren op de website van de wereldvoetbalbond werd gepubliceerd. Havelange lag onder vuur omdat hij in het verleden grote sommen smeergeld aannam.

Havelange, van 1974 tot 1998 voorzitter van de FIFA, houdt met de beslissing de eer aan zichzelf. Sepp Blatter gaf eerder te kennen dat zijn voorganger in zijn ogen onmogelijk erevoorzitter kon blijven. Het congres van de FIFA zou zich daar later dit jaar over hebben gebogen, maar dat is nu niet meer nodig.

Blatter zelf wordt in het rapport over de smeergeldaffaire vrijgepleit, al wordt zijn optreden wel als ‘onhandig’ bestempeld. De Zwitser laat in een reactie weten tevreden te zijn met de uitkomst van het onderzoek. „Ik ben blij dat nu duidelijk is gesteld dat ik geen ethische regels heb overtreden. Door de hervormingen bij de FIFA weet ik zeker dat we in de toekomst niet meer met dergelijke problemen te maken zullen krijgen.”

Blatters positie kwam het afgelopen jaar in verband met vermeende corruptie zwaar onder druk. Prominenten uit de voetbalwereld, onder wie de voormalige Braziliaanse vedette Romário, eisten zijn aftreden.

Het BBC-televisieprogramma Panorama onthulde in 2010 dat Havelange geld aannam van het inmiddels failliete marketingbureau ISL rond de verkoop van tv-rechten van WK’s. De ethische commissie van de FIFA komt nu tot dezelfde conclusie.

Ook Ricardo Teixeira (schoonzoon van Havelange) en Nicolas Leoz hebben op illegale wijze geld opgestreken. De 84-jarige Leoz legde vorige week, officieel wegens gezondheidsredenen, zijn functie neer als voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond. Havelange zou het in zijn periode als IOC-lid al niet zo nauw hebben genomen met de regels. Een onderzoek naar fraude werd stopgezet toen Havelange eind 2011 besloot om op te stappen.