Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Nederlands hulpgeld naar kinderarbeid in India’

Kinderen in India aan het werk om wierookstokjes te maken; voor het maken duizend stokjes krijgen ze maar vijf Indiase roepies (zeventig eurocent).
Kinderen in India aan het werk om wierookstokjes te maken; voor het maken duizend stokjes krijgen ze maar vijf Indiase roepies (zeventig eurocent). Foto ANP / Piyal Adhikary

In India wordt Nederlands ontwikkelingsgeld besteed aan bouwprojecten waarbij arbeiders werken onder zeer slechte omstandigheden. Ook vindt vaak geen overleg plaats met de lokale bevolking en wordt zij soms blootgesteld aan schadelijke stoffen. Dat blijkt uit onderzoek van lokale vakbonden, ondersteund door vakcentrale FNV en de internationale Global Unions Federation, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

Het betreft projecten in India die worden gefinancierd door de Asian Development Bank, waarvan Nederland donor en aandeelhouder is.

Aannemers en onderaannemers zouden moedwillig de strikte Indiase arbeidswetten schenden. Volgens de vakbonden worden arbeiders onderbetaald en moeten ze leven en werken in gevaarlijke en onhygiënische omstandigheden. Onderzoekers zeggen dat ze op enkele bouwplaatsen kinderen aantroffen van niet ouder dan 14 jaar. In een reactie meldt de ADB dat de verantwoordelijkheid voor het naleven van arbeidswetten ligt bij de lener, en niet bij de bank zelf.

Omstandigheden aanleg metro erg slecht

Vooral bij de aanleg van de metro in de Zuid-Indiase stad Bangalore zijn de omstandigheden slecht. Controleurs van de centrale overheid constateerden dat vrijwel elke Indiase arbeidswet er werd overtreden. Sinds 2008 kwamen bij de metroaanleg 5 bouwvakkers om het leven.

In Nederland luidt FNV de noodklok. De vakcentrale liet onderzoek doen aan de hand van internetbronnen en trof bij ADB-projecten in India „een schokkende reeks schendingen van vakbonds- en arbeidsrechten” aan. „Uitbuiting van werknemers, dodelijke ongelukken, overtredingen van de arbeidswet en schending van de internationale fundamentele arbeidsrechten, waaronder kinderarbeid: dat kan niet en dat mag niet, zeker niet met Nederlands geld”, aldus FNV-voorzitter Ton Heerts.

‘Ploumen moet zich sterk maken voor een labour desk’

In een brief aan de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liliane Ploumen, pleit Heerts voor het instellen van een ‘labour desk’: een afdeling voor het behandelen van klachten en het monitoren van door de ADB gefinancierde projecten. Hij wil dat zij die eis van de internationale vakbeweging kracht bijzet tijdens de aandeelhoudersvergadering die morgen in de Indiase hoofdstad Delhi begint. De Asian Development Bank heeft voor zo’n 27 miljard dollar aan leningen in India uitstaan.

Nederland heeft ruim 2,3 miljard euro bijgedragen aan de ADB, sinds de oprichting in 1966. Het grootste gedeelte van het geld is niet geoormerkt en kan dus ook voor de bekritiseerde projecten zijn gebruikt.

De ADB probeert de armoede in Azië te bestrijden met leningen aan overheden en bedrijven. Nederland is een van de 67 landen die eigenaar van de bank zijn en heeft iets meer dan 1 procent van de aandelen.