Man en vrouw in zelfde afritsbroek

The Loneliest Planet. Regie: Julia Loktev. Met: Gael García Bernal, Hani Furstenberg. Dvd import speelfilm

Het stel in Julia Loktevs The Loneliest Planet dat in hun identieke afritsbroeken naar de Kaukasus vertrekt, weet dat tijdens het wandelen alles gebeurt. De hele wereld trekt aan je ogen voorbij. En in je hoofd je hele leven. De film is losjes gebaseerd op Tim Bissells Expensive Trip Nowhere, een verzameling verhalen waarin hij rijke westerlingen beschrijft die schoonheid, puurheid en stilte zoeken in arme delen van de wereld. Bissell op zijn beurt liet zich weer inspireren door Ernest Hemingway’s korte verhaal The Short Happy Life of Francis Macomber (1936) .

In lange takes voert regisseur Loktev de spanning tussen Alex (Gael García Bernal), Nica (Hani Furstenberg) en hun berggids op. Juist omdat er soms niets gebeurt kun je je ook als toeschouwer op de eenzaamste planeet in het zonnestelsel wanen.

Voor wie hierna gegrepen is door Loktevs precieze stijl: ook haar overweldigende debuut Day Night Day Night over een zelfmoordterroriste (2006) is eveneens op import-dvd beschikbaar.

    • Dana Linssen