Kunstinstelling zoekt dertig nieuwe directeuren

Wie heeft er een goed idee voor een tentoonstelling? Een kunstinstelling in Amersfoort, het Rietveldpaviljoen, is op zoek naar dertig ‘directeuren’ die willen helpen de programmering van het paviljoen op te zetten. Terts Brinkhoff, bedenker van het reizende theaterfestival de Parade, is benoemd als creatief directeur.

Het Rietveldpaviljoen was jaren in gebruik als tentoonstellingsruimte, maar staat al enige tijd leeg. Een burgerinitiatief heeft de gemeente Amersfoort voorgesteld het gebouw en het park eromheen weer een culturele bestemming te geven. Brinkhoff krijgt geen subsidie, alleen een vergoeding voor de energiekosten. „Eigenlijk is dit het mooiste wat er is”, zegt hij. „Een leeg, maar prachtig paviljoen, een overheid zonder geld en een afgeleefd park; alles klaar om opnieuw in beweging te brengen.”

Hij wil het paviljoen programmeringen volgens dezelfde formule waarmee hij ook de Parade ontwikkelde: iedereen die een theaterstuk, muziek of iets anders kunstzinnigs wil laten zien of horen, krijgt daar ruimte voor.

„Er is plek om onrust te laten gedijen. Wie meedoet, moet zelf alles organiseren en het financiële risico dragen.”

Vrijdag betrekt hij het pand. De week erna staat de deur open voor iedereen die een goed plan heeft. Op woensdag 15 mei maakt hij de programmering voor de komende twee jaar bekend.