Kritiek op beelden fragiele Mandela

In this image taken from video, South African President Jacob Zuma, left, sits with the ailing anti-apartheid icon Nelson Madela is filmed Monday April 29, 2013, more than three weeks after being released from hospital. Mandela was treated in hospital for a recurring lung infection. South African President Jacob Zuma visited the former leader on Monday, but Mandela does not appear to speak during the televised portion of the visit, as he sits in an armchair, his head propped up by a pillow and with his cheeks showing what appear to be marks from a recently removed oxygen mask, although Zuma said he found Nelson Mandela “in good shape and in good spirits”. (AP Photo/SABC TV) SOUTH AFRICA OUT AP

Het ANC heeft een stortvloed aan kritiek over zich heen gekregen nadat de Zuid-Afrikaanse regeringspartij videobeelden van Nelson Mandela vrijgaf. Sociale media ontploften gisteren met klachten over „respectloosheid”, „uitbuiting” en „schending van zijn privacy”.

De video van president Jacob Zuma’s bezoek aan Mandela huis werd maandag uitgezonden. Het waren de eerste beelden van de ex-president sinds hij op 6 april het ziekenhuis verliet waar hij werd behandeld voor een longontsteking. Te zien is een fragiele en zuur kijkende Mandela die wordt omringd door ANC-leden die uitgebreid foto’s van hem maken met hun mobiele telefoons.

„Dit is hoe we hem behandelen na alles wat hij voor ons heeft gedaan. Als een beest in de dierentuin”, twitterde iemand. Patrick Conroy, nieuwschef van de zender eNCA, beschuldigde het ANC van hypocrisie. „Het ANC heeft de media vaak de les gelezen over het respecteren van Madiba’s privacy en waardigheid. Nu weten we hoe ze hem behandelen.”

Critici suggereren dat Zuma de beelden gebruikt voor zijn campagne – volgend jaar zijn er verkiezingen. „Degenen die klagen dat de beelden van Madiba een publiciteitsstunt van het ANC zijn eten zure druiven”, reageerde een ANC-woordvoerder. „Onze mensen hebben Madiba vele jaren niet gezien. We zijn blij met zijn gezondheid. Hij is niet langer een jonge man.” (BBC, AP)