Kritiek op beelden fragiele Mandela

Beelden uit de video: president Zuma naast Nelson Mandela. Foto AP

Het ANC heeft een stortvloed aan kritiek over zich heen gekregen nadat de Zuid-Afrikaanse regeringspartij videobeelden van Nelson Mandela vrijgaf. Sociale media ontploften gisteren met klachten over „respectloosheid”, „uitbuiting” en „schending van zijn privacy”.

De video van president Jacob Zuma’s bezoek aan Mandela huis werd maandag uitgezonden. Het waren de eerste beelden van de ex-president sinds hij op 6 april het ziekenhuis verliet waar hij werd behandeld voor een longontsteking. Te zien is een fragiele en zuur kijkende Mandela die wordt omringd door ANC-leden die uitgebreid foto’s van hem maken met hun mobiele telefoons.

„Dit is hoe we hem behandelen na alles wat hij voor ons heeft gedaan. Als een beest in de dierentuin”, twitterde iemand. Patrick Conroy, nieuwschef van de zender eNCA, beschuldigde het ANC van hypocrisie. „Het ANC heeft de media vaak de les gelezen over het respecteren van Madiba’s privacy en waardigheid. Nu weten we hoe ze hem behandelen.”

Critici suggereren dat Zuma de beelden gebruikt voor zijn campagne – volgend jaar zijn er verkiezingen. „Degenen die klagen dat de beelden van Madiba een publiciteitsstunt van het ANC zijn eten zure druiven”, reageerde een ANC-woordvoerder. „Onze mensen hebben Madiba vele jaren niet gezien. We zijn blij met zijn gezondheid. Hij is niet langer een jonge man.” (BBC, AP)