Kortkolom buitenland

‘Gaddafi-affaire’ raakt oud-stafchef Sarkozy

Parijs. De stafchef van de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy is in opspraak geraakt in verband met de financiering van Sarkozy’s campagne in 2007 door de Libische kolonel Gaddafi. Claude Guéant, ook oud-minister van Binnenlandse Zaken, kreeg volgens weekblad Le Canard enchaîné 500.000 euro uit het buitenland. Mogelijk kwam dit van Gaddafi, die in 2011 zei dat hij Sarkozy had geholpen. Volgens Guéant kreeg hij het geld voor de verkoop van een schilderij. (AFP)

Gewonden bij gevecht parlement Venezuela

Caracas. In de plenaire zaak van het parlement van Venezuela zijn gisteren gevechten uitgebroken. Daarbij zijn 22 afgevaardigden gewond geraakt. De knokpartij volgde op een debat over de uitslag van de presidentsverkiezingen. De regeringspartij ontzegde de oppositie spreekrecht zolang die niet erkende dat Maduro de verkiezingen met een marge van 1,49 procent had gewonnen. De oppositie eist hertelling. (NRC)

‘Anti-stalinisten zijn buitenlands agenten’

Moskou. Het anti-stalinistische genootschap Memorial moet zich op bevel van de Russische justitie ‘buitenlands agent’ noemen. De procureur-generaal heeft dat geëist, omdat de ngo door buitenlandse fondsen wordt gesteund. Memorial, dat onderzoek doet naar de Goelag en opkomt voor mensenrechten, weigert zich zo te noemen. De term ‘buitenlands agent’ heeft in het Russisch een connotatie met spionage. (NRC)

Spaanse bouwers gedaagd om corruptie

MADRID. De rechter die onderzoek doet naar zwart geld en corruptie binnen de regerende Volkspartij heeft gisteren acht prominente bouwondernemers gedagvaard. Zij worden ervan verdacht geheime betalingen te hebben gedaan aan de partij in ruil voor gunsten. De verdenking is mede gebaseerd op de schaduwboekhouding van de voormalige penningmeester van de partij. Die is al in staat van beschuldiging gesteld. (Reuters)

Hongarije beperkt info over publiek geld

Boedapest. Het Hongaarse parlement, dat wordt gedomineerd door de regeringspartij Fidesz, heeft gisteren in de wettelijke mogelijkheden van burgers beperkt om informatie te vragen over de besteding van overheidsgeld Op de achtergrond speelt het vermoeden dat Fidesz licenties voor de verkoop van tabaks op politieke gronden heeft verstrekt. Transparency International heeft bezwaar aangetekend tegen de bepaling, die in twee dagen door het parlement is gejast. (AFP)

Musharraf mag nooit meer de politiek in

Peshawar. De oud-leider van Pakistan, Pervez Musharraf, is levenslang uitgesloten van publieke functies. Dat heeft een rechtbank gisteren bepaald. Rechters hadden hem eerder al uitgesloten van deelname aan de verkiezingen. Generaal Musharraf greep in 1999 de macht met een militaire coup en was ruim een decennium aan de macht. (AP, Reuters)