Kort

Lekker eten

Spanje is weer de beste van de wereld

Drie Catalaanse broers zijn erin geslaagd een van de belangrijkste culinaire prijzen terug naar Spanje te brengen. Het restaurant El Celler de San Roca in Girona, van de gebroeders Joan, Josep en Jordi Roca, werd gisteren door het prestigieuze Britse blad Restaurant uitgeroepen tot beste van de wereld. Het Deense Noma is naar plaats twee gezakt. De Roca’s treden in de voetsporen van streekgenoot elBulli die de titel tussen 2002 en 2009 in totaal zes jaar had.

De drie broers hebben de taken strak verdeeld. Joan is de chef-kok, Jordi doet de desserts en patisserie en Josep is sommelier en zaalchef. Zelf noemen ze hun keuken ‘avant-gardistisch’ of ‘estil lliure’, Catalaans voor ‘freestyle’. Gasten krijgen bijvoorbeeld een bonsaiboompje op tafel waarin gekarameliseerde olijven gevuld met ansjovis hangen. Of een bonbon gevuld met een cocktail van Campari en grapefruit. En dat zijn dan alleen nog twee aperitiefjes.

Deze door sommigen als ‘moleculair koken’ aangeduide stijl werd in het eerste decennium van deze eeuw wereldberoemd dankzij Ferran Adrià van elBulli. Hij sloot zijn restaurant twee jaar geleden om naar verwachting volgend jaar te heropenen als een ‘stichting’ die zich gaat toeleggen op onderzoek en onderwijs. Adrià toonde zich net als de Roca’s gisteren ontroerd dat de titel terug is in de Spaanse culinaire ‘familie’.

Spanje is dit jaar opnieuw het sterkste land op de ranglijst. In Baskenland, de andere culinaire schatkamer, wisten Mugarritz (plaats vier) en Arzak (acht) hun plek in de top tien te behouden.

Wie de kookkunsten van de Roca’s wil uitproberen kan ook in Barcelona naar het Omm-hotel. Daar biedt de Rocabar tapas met enkele van hun culinaire creaties. NRC