Kort

Voetbal

Real kan niet stunten tegen Borussia

Amsterdam. - Real Madrid is gisteravond uitgeschakeld in de halve finales van de Champions League. De club won gisteren in eigen stadion weliswaar met 2-0 van Borussia Dortmund, maar dat was niet genoeg na de 4-1 nederlaag vorige week in Dortmund. Benzema en Ramos maakten in de slotfase de doelpunten voor Real. De Spaanse club kwam één goal tekort voor plaatsing voor de finale. Vanavond is de return van Barça-Bayern. NRC

3 vragen over

De veroordeling van dopingarts Fuentes

Madrid. - De Spaanse arts Eufemiano Fuentes is gisteren schuldig bevonden aan het in gevaar brengen van de gezondheid van de sporters die hij van bloeddoping voorzag. De strafrechter in Madrid legde hem een gevangenisstraf op van één jaar, 4.500 euro boete en schorsing van vier jaar als dokter. Omdat Fuentes geen strafblad heeft en omdat het een straf van minder dan twee jaar is, hoeft hij niet de cel in. Tegen hem was 2,5 jaar cel geëist.

Ook ploegarts José Ignacio Labarta werd schuldig bevonden en kreeg een straf van vier maanden. Drie andere verdachten – onder wie zus Yolanda Fuentes – werden vrijgesproken.

Wie is Eufemiano Fuentes?

Zeven jaar geleden grepen de Spaanse autoriteiten met Operación Puerto in tegen het dopingnetwerk van Fuentes, geboren op Gran Canaria. De gynaecoloog voorzag in zijn Madrileense praktijk topwielrenners, maar hoogstwaarschijnlijk ook sporters uit andere disciplines, jarenlang van prestatieverhogende bloedtransfusies. Onder de in 2006 in Spanje geldende dopingwetgeving konden de andere verdachten echter alleen vervolgd worden voor het in gevaar brengen van de volksgezondheid.

Wat gebeurt er met de bloedzakken?

Bij Fuentes werden ruim tweehonderd bloedzakken in beslag genomen. Gisteren bepaalde de rechter dat deze niet overgedragen mogen worden aan de autoriteiten die daar om hebben gevraagd. Het mondiale antidopingagentschap Wada, de internationale wielerunie UCI, de Spaanse wielerbond en het Italiaanse Olympisch Comité hoopten via dna-testen op het bloed te kunnen achterhalen wie Fuentes nog meer heeft behandeld. Volgens de rechter zou daarmee echter de privacy van de behandelde ‘patiënten’ geschonden kunnen worden.

Wie zijn er allemaal betrokken bij deze zaak?

Zo’n vijftig wielrenners waren klant bij Fuentes. Onder meer Thomas Dekker, Remmert Wielinga, Alberto Contador, Ivan Basso, Michele Scarponi, Jörg Jaksche en Jan Ullrich worden in verband gebracht met de zaak.

    • Merijn de Waal