Kort

(FILES) A file picture taken on February 4, 2012 shows Ukraine's jailed opposition leader Yulia Tymoshenko during her press-conference in Kiev. Ukrainian opposition leader Yulia Tymoshenko's daughter Yevgenia hailed on April 30, 2013 the European Court of Human Rights' ruling that her mother's detention was unlawful as the "first victory" on the way to her release. "Today we are saying that this is the first victory, the first step to her full political rehabilitation and her immediate release," Yevgenia Tymoshenko told reporters in the Ukrainian capital Kiev. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY AFP

Europees Hof

Timosjenko zit onterecht in de cel

Straatsburg. - De detentie van ex-premier van Oekraïne Joelia Timosjenko vormt een schending van de mensenrechten. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Timosjenko gisteren in het gelijk gesteld: zij zit om politieke redenen gevangen en er is sprake van willekeur, aldus het Hof. Volgens het Hof is het vasthouden van Timosjenko een politiek gemotiveerde schending van haar rechten. De politica werd in 2011 veroordeeld tot zeven jaar cel voor machtsmisbruik. Ze zou haar bevoegdheden hebben misbruikt bij het sluiten van een gasdeal met Rusland. Het is nog onduidelijk of de beslissing juridisch bindend is in Oekraïne. AP

Politiek

Musharraf mag nooit meer meedoen

Peshawar. - De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf mag nooit meer mee doen aan verkiezingen. Dat heeft een rechtbank gisteren bepaald. Een van Musharrafs advocaten heeft hoger beroep aangekondigd. Musharraf werd eerder deze maand al uitgesloten van deelname aan de parlementsverkiezingen van volgende maand. Musharraf keerde vorige maand terug naar Pakistan om een politieke comeback te maken, maar daar stak de rechter een stokje voor. Hij staat momenteel onder huisarrest omdat hij tijdens zijn regeerperiode meerdere rechters uit hun ambt liet zetten. In 2008 vluchtte hij naar het buitenland. AP

Guantánamo

Obama belooft opnieuw sluiting

Amsterdam. - Als het aan de Amerikaanse president Barack Obama ligt, zal hij tijdens zijn tweede termijn alsnog proberen de gevangenis op Guantánamo Bay te sluiten. Dit zei hij gisteren in een zeldzame ingelaste persconferentie. Hij reageerde ook op het gedwongen voeden van de vele gevangenen die op de legerbasis op Cuba in hongerstaking zijn gegaan. Hij zei dat hij niet wil dat ze doodgaan. Een onafhankelijke commissie van Amerikaanse beleidsmakers, juristen en militairen heeft geadviseerd Guantánamo Bay volgend jaar te sluiten. Volgens hen is het voor onbepaalde tijd vasthouden van gevangenen daar „weerzinwekkend en ontoelaatbaar”. NRC