Koploper in Bulgarije bespeelt justitie

Afgeluisterde gesprekken van politici bevestigen, met de verkiezingen in aantocht, het negatieve beeld dat Bulgaren hebben van hun leiders.

belgrado. - Bulgarije heeft zijn eigen ‘ Watergate’, een reeks afluisterschandalen in de politieke top. Daarin blijkt de recent afgetreden premier Bojko Borisov een intrigant, die probeert de rechtsgang in het land te beïnvloeden. Hij geeft een als een corrupt bekend staande hoofdaanklager van justitie instructies en noemt diens collega een flikker.

De anonieme afzender die afgeluisterde gesprekken naar de media stuurt, claimt voor de geheime dienst te werken en gewetensbezwaren te hebben. Het schandaal komt op een gevoelig moment. Op 12 mei zijn er verkiezingen. In de peilingen staat Borisov ruim aan de leiding.

Het meest geruchtmakende gesprek voert Borisov met ex-minister van Landbouw Najdenov en de hoofdaanklager van Justitie Kokinov in de hoofdstad Sofia. Het gesprek zou thuis bij Borisov zijn gevoerd en gaat over het corruptie-onderzoek tegen Najdenov en de manier waarop dat beïnvloed zou kunnen worden. Najdenov wordt er van verdacht vrienden en familie te hebben bevoordeeld bij het verkopen van land.

De drie maken platte seksgrappen over de vermeende seksuele oriëntatie van de aanklager die de zaak tegen Najdenov behandelt. Ook bespreken ze welke aanklagers te beïnvloeden zijn. Iedereen is in hun ogen homo, „alsof het besmettelijk is”.

Hoofdaanklager Kokinov, die informatie over onderzoeken aan Borisov overhandigt, klaagt dat hij sinds de val van de regering in februari niet goed weet wie in het land de touwtjes in handen heeft. Hij voelt zich ongemakkelijk omdat een deel van het justitieapparaat steeds onafhankelijker opereert. Borisov noemt hij ‘de baas’.

De Bulgaarse regering trad eind februari terug onder druk van straatprotesten. Directe aanleiding voor de onrust waren de energierekeningen in januari en februari, die veel mensen niet op konden brengen. Maar er kwam ook veel frustratie over corruptie naar buiten. De woede keerde zich tegen de regering, die voortdurend prijsstijgingen toestaat en de sector niet goed reguleert en beschermt tegen buitenlandse energiemaatschappijen. Sinds het aftreden is er formeel een interim-regering.

Naar aanleiding van de afgeluisterde gesprekken is aanklager Kokinov afgetreden. Ex-minister Najdenov is uit Borisovs partij GERB gezet, omdat hij de minister van Binnenlandse Zaken ervan heeft beschuldigd het hele kabinet af te luisteren. Premier Borisov ontkent alles en zegt dat met het geluid is geknoeid.

Een hoofdrolspeler is ook Tzvetan Tzvetanov, van 2009 tot februari 2013 minister van Binnenlandse Zaken. Hij is een vertrouweling van Borisov en nu campagneleider van GERB. Hij ligt al langer onder vuur omdat hij mensen zou laten afluisteren en chanteren. Doordat Tzvetanov zelf ook verkiesbaar is, is hij momenteel immuun voor vervolging.

De aanvankelijke euforie dat het burgers was gelukt nieuwe verkiezingen af te dwingen, is verdwenen. Niet de armoede, maar de afluisterschandalen domineren de campagne, en die bevestigen het negatieve beeld van Bulgaarse kiezers van de politiek.

    • Marloes de Koning