Koningslied roert Ahoy tot tranen, maar op het IJ vervliegt de muziek

Ondanks alle controverse zong Ahoy gisteren vol overgave het Koningslied. De presentatie op het IJ vonden NRC-recensenten „licht tegenvallen, en „discutabel”.

NOVUM358:KONINGSLIED VANUIT ROTTERDAM AHOY:ROTTERDAM;30APR2013-Het gezamenlijk zingen van Het Officiële Koningslied vormt het hoogtepunt van het concert waarin diverse artiesten optredens verzorgen: Alain Clark, Anita Meijer, Lee Towers, Edsilia Rombley, Glennis Grace, Ruth Jacott, Syb van der Ploeg, Rowwen Hèze en Nielson. De presentatie van ‘Samen voor Oranje’ is in handen van Paul de Leeuw.Novum/jk/str.Jan Kok
NOVUM358:KONINGSLIED VANUIT ROTTERDAM AHOY:ROTTERDAM;30APR2013-Het gezamenlijk zingen van Het Officiële Koningslied vormt het hoogtepunt van het concert waarin diverse artiesten optredens verzorgen: Alain Clark, Anita Meijer, Lee Towers, Edsilia Rombley, Glennis Grace, Ruth Jacott, Syb van der Ploeg, Rowwen Hèze en Nielson. De presentatie van ‘Samen voor Oranje’ is in handen van Paul de Leeuw.Novum/jk/str.Jan Kok Novum JAN KOK

Hij had het Koningslied het liefst in een groot gat willen begraven en er nooit meer iets van willen horen. Zo leek het althans, op basis van zijn eigen tweets de afgelopen weken. Maar hij moest toch, gisteravond, op een podium voor 10.000 mensen nadat zijn lied mikpunt was geworden van nationale spot. Componist John Ewbank pakt de microfoon. „Ik wil iedereen bedanken dat jullie hier zijn.” De zaal juicht en applaudisseert, twintig seconden lang.

In het Rotterdamse Ahoy werd zijn Koningslied gisteren gezongen voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima, via een videoverbinding. Ze applaudisseerden na afloop uitbundig. De Koning zelfs met de handen boven het hoofd.

Vooraf was er een hoop om te doen. Na het uitbrengen van het lied kwamen er duizenden negatieve reacties op sociale media en genadeloze krantenrecensies. De melodie was gejat werd gezegd, en bovendien bevatte de tekst taalfouten. Na bedreigingen wilde Ewbank zijn lied zelfs terugtrekken. Het werd toch doorgezet.

En dus oefende een oranje menigte gisteravond in Ahoy de tekst van het Koningslied met presentator Paul de Leeuw. „Kennen we het al? Zing maar mee! ‘Door de regen en de…’” „Wind!”, scandeert de zaal.

„Azijnzeikerij”, vindt Barry Dors (62) het geklaag over het lied. Hij draagt een oranje petje en een shirt met ‘Nederland’. „Een paar regels in het lied kloppen niet. Nou en?” Henk Puud, 66 jaar: „Alleen intellectuelen maken zich druk om taalfouten.” Raymond Maas (43): „Goed dat het is doorgegaan ondanks die Facebook-mongolen.” Ook Anneke Langstraat (59, oranje regenjas en een rood-wit-blauwe verenband in het haar), wiegt mee. Ze is hier „om Willem-Alexander te eren”. „Ik heb het lied nu een paar keer gehoord en het gaat steeds beter klinken. Als je het met z’n allen zingt, is het heel mooi.”

Als de live-verbinding met het koninklijk paar tot stand is gebracht, dimmen de lichten en gaan de camera’s en de oranje sjaals omhoog. Ahoy zingt luidkeels haar nieuwe vorsten toe, met wuivende armen in de lucht. Sommigen sluiten de ogen. Een man met een oranje mantel veegt de tranen van zijn gezicht. De meeste toeschouwers raken de tekst kwijt bij het inzetten van de rap. Wel steekt iedereen drie vingers in de lucht: „De W van Willem!”, wordt er gejoeld.

„Prachtig, wat een saamhorigheid”, zegt Wouter, een blonde twintiger die geconcentreerd het lied meezingt. „Ik heb kippenvel.” Danny Delannoiy (29) staat tijdens het lied achter zijn vriendin, met zijn handen in haar zij. Ze schuifelen. „Ik ben een Belg, maar dit raakt mij wel. Je voelt dat dit land als één geheel achter Willem-Alexander staat.” De heer Van den Adel, een oudere man met een wijde oranjecape, is geroerd. „Beregezellig” , vond hij het. „Die eensgezindheid, zó mooi! We kunnen best wat met z’n allen.”

En John Ewbank? Hij glundert na afloop. Achter de coulissen wordt hij omhelsd door de artiesten. „De opzet is geslaagd”, zegt hij. „Het is een hele leuke dag geworden.” Terwijl de zaal leeg loopt, schreeuwen twee meisjes vanaf de tribune „John! John!” Ewbank kijkt omhoog, zwaait en zegt: „Uiteindelijk heeft iedereen elkaar gevonden in het Oranje-gevoel”.

    • Andreas Kouwenhoven