Jammer, ouders van Nieuw-Zeeland, maar je kind mag geen ‘anal’ heten

Eeuwige zonde voor alle aanstaande ouders van Nieuw-Zeeland: je kind ‘Mafia No Fear’, ‘4Real’, ‘Anal’ of gewoon ‘.’ (ja, dat is een punt) noemen, zit er niet in. In het land kun je niet zomaar elke willekeurige naam aan je kind geven. Vandaag kwam er een lijst van 71 namen naar buiten die geen kind meer mag krijgen.

Geen 'Lucifer', 'Anal' en '*' meer in Nieuw-Zeeland: die namen mogen niet.
Geen 'Lucifer', 'Anal' en '*' meer in Nieuw-Zeeland: die namen mogen niet. Foto ANP/ Robin Utrecht

Eeuwige zonde voor alle aanstaande ouders van Nieuw-Zeeland: je kind ‘Mafia No Fear’, ’4Real’, ‘Anal’ of gewoon ‘.’ (ja, dat is een punt) noemen, zit er niet in. In het land kun je niet zomaar elke willekeurige naam aan je kind geven, hoe graag de inventieve en soms simpelweg knettergekke mensen het ook willen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken vindt sommige originaliteit iets te zorgwekkend worden en verbiedt het gebruik van sommige namen. Vandaag kwam er een lijst van 71 namen naar buiten die geen kind meer mag krijgen.

Laten we beginnen door te stellen dat als je de lijst bekijkt, het voor het grootste deel best heel logisch is dat sommige namen erop te vinden zijn. Wat te denken van, ‘Juztice’, ’89’ en ‘Christ’. Gokje: spelfouten zijn not done, cijfers slaan nergens op en het laatste is heiligschennis. Ouders die op de een of andere manier in hun hoofd halen slechts een enkele letter als naam in te vullen bij het geboorteregister - ik noem ‘M’, ‘E’ en ‘V’- denken natuurlijk ook niet echt aan hun kind. Net als de ouders die hem of haar ‘.’ of ‘*’ willen noemen. Hoe spreek je dat uit, ‘Period’ en ‘asterisk’?

Maar bovenaan de lijst, die de Global Post ordende op het aantal keren dat de naam was aangevraagd en vervolgens afgewezen, staan namen als ‘Prince’, ‘Justice’, ‘King’ en ‘Royal’. Niet bepaalde de ernstigste namen, maar wellicht is de monarchie gewoon een heel vies woord in Nieuw-Zeeland. Ook ‘Lady’ en ‘Mayor’ komen niet door het selectieproces.

De hele lijst, met daarachter het aantal keren dat de afgelopen twaalf jaar is geprobeerd een kind die naam te geven:

1. Justice - 62
2. King - 31
3. Princess - 28
4. Prince - 27
5. Royal - 25
6. Duke - 10
7. Major - 9
8. Bishop - 9
9. Majesty - 7
10. J - 6
11. Lucifer - 6
12. Use of brackets around middle names - 4
13. Knight - 4
14. Lady - 3
15. Use of back slash between names - 8
16. Judge - 3
17. Royale - 2
18. Messiah - 2
19. T - 2
20. I - 2
21. Queen - 2
22. Sir - 2
23. III - 2
24. Jr - 2
25. E - 2
26. V - 2
27. Justus - 2
28. Master - 2
29. Constable - 1
30. Queen Victoria - 1
31. Regal - 1
32. Emperor - 1
33. Christ - 1
34. Juztice - 1
35. 3rd - 1
36. CJ - 1
37. G - 1
38. Roman Numerals III - 1
39. General - 1
40. Saint - 1
41. Lord - 1
42. . (period) - 1
43. 89 - 1
44. Eminence - 1
45. M - 1
46. VI - 1
47. Mafia No Fear - 1
48. 2nd - 1
49. Majesti - 1
50. Rogue - 1
51. 4real - 1
52. * (asterisk) - 1
53. 5th - 1
54. SP - 1
55. C - 1
56. Sargent - 1
57. Honour - 1
58. D - 1
59. Minister - 1
60. MJ - 1
61. Chief - 1
62. Mr - 1
63. V8 - 1
64. President - 1
65. MC - 1
66. Anal - 1
67. AJ - 1
68. Baron - 1
69. L B - 1
70. H-Q - 1
71. Queen V - 1

En hoe zit dat in Nederland?

Bij ons was het tot 1970 in Nederland zo geregeld dat je je kind alleen namen mocht geven die al bestonden. De regels zijn inmiddels een stuk minder streng en worden er maar weinig namen verwijderd. ‘Namenwebsite’ Vernoeming.nl heeft twee lijstjes gemaakt met namen die in Nederland niet werden goedgekeurd. Een bekend voorbeeld is de naam die positiviteitsgoeroe Emile Ratelband in 2001 aan zijn dochter wilde geven: Tsjakkalotte. Hoe kan het ook anders. Hij heeft nu trouwens een zoon en dochter die Rolls en Royce heten. Andere voorbeelden: Miracle of Love - wat met koppeltekens tussen de woorden wel werd goedgekeurd-, Tom Tom en Fleur de Mariage, die beide later ook goedgekeurd werden.

Ook in Zweden en China gaan de namen door de keuringsdienst, in Amerika daarentegen helemaal niet

Nieuw-Zeeland is niet het enige land waar anything goes niet opgaat. Zweden heeft al sinds 1982 een namenwet. Enkele verbannen namen: Metallica, Superman, Elvis en ja, Ikea. Ooit wilden twee ouders uit protest tegen de wet hun kind ‘Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb111163’ noemen (uitgesproken als Albin, want dat is logisch). Dat kwam er verrassend genoeg niet doorheen. Ook hun tweede alternatief ‘A’ werd afgekeurd.

In Denemarken zijn ze ook erg streng wat betreft namen. Daar is zelfs een lijst van zevenduizend goedgekeurde namen waaruit ouders kunnen kiezen. Enkele namen die niet oké waren: Anus, Pluto en Monkey. In China ligt het nog iets ingewikkelder: daar is de keuze van de naam afhankelijk van hoe goed een computerscanner ze zou kunnen lezen op ID-kaarten. Juist. De regering raadt aan simpele namen aan kinderen te geven, want slechts 13.000 van de meer dan 70.000 Chinese tekens kan maar op een computer worden weergegeven.

Maar niet getreurd, in de Verenigde Staten mag je je kind in principe nog steeds bijna alles noemen. Beroemdheden maken daar ook veel gebruik van. En daarom lopen hun kinderen nu dus rond met namen als ‘Zuma Nesta Rock’ (Gwen Stefani’s dochter), ‘Blue Ivy’ (Beyoncé en Jay-Z), ‘Pilot Inspektor’ (acteur Jason Lee) en ‘Audio Science’ (actrice Shannyn Sossamon). Ook tussendoor kun je gewoon je naam veranderen. Zo maakte de basketballer ‘formerly known as Ron Artest’ al enige tijd dunks als ‘Metta World Peace’.

    • Frank Huiskamp