Ik pot mijn geld niet op, maar houd maat

Verdienen & uitgeven // Tessa Smissaert van de Haere (28) is arts-assistent Ze werkt op de intensive care van het Westfriesgasthuis in Hoorn Tessa woont met twee huisgenotes in een huurhuis in Amsterdam

Het huishoudboekje van Tessa Smissaert van de Haere. Foto: Peter de Krom
Het huishoudboekje van Tessa Smissaert van de Haere. Foto: Peter de Krom

In ‘Vorig jaar ben ik afgestudeerd als basisarts. Omdat ik nog niet wist welke specialisatie ik wilde doen, besloot ik een jaar als arts-assistent te werken. Ik twijfelde tussen de specialisaties spoedeisende hulp en interne geneeskunde. Nu weet ik vrijwel zeker dat ik internist wil worden. Als er een opleidingsplaats vrijkomt, ga ik daarop solliciteren. Ondertussen heb ik het goed naar mijn zin op de intensive care.

„Als kind keek ik naar alle medische series, ik wilde van kleins af dokter worden. Ik heb een fascinatie voor hoe het lichaam werkt en hoe je het kunt repareren. Ook vind ik het mooi om met mensen te werken en ze te helpen.

„Ik vind dat ik een prima salaris heb, zeker voor een starter. Een jaar geleden liep ik nog co-schappen en verdiende ik niks, ik leefde van vakantiewerk bij de thuiszorg en een lening bij de IB-groep. Daarmee vergeleken is mijn huidige loon een verademing. Ik verdien goed vergeleken met andere mensen die ook net afgestudeerd zijn en als arts-assistent werken, omdat ik relatief vaak nacht- en weekenddiensten draai en dus veel onregelmatigheidstoeslag krijg. Mijn salaris varieert daardoor per maand, 2.300 euro is zo’n beetje het gemiddelde.

„Je moet geen dokter worden voor het geld. Iedereen denkt dat wij zo’n beetje miljonair zijn, maar dat is niet zo. Misschien verdienen mensen in privéklinieken goed en de artsen die nog via een maatschap in het ziekenhuis werken. Maar die maatschappen gaan eruit, iedereen komt in loondienst. Geld is nooit mijn motivatie geweest. Als je rijk wil worden, kun je beter de zakenwereld ingaan ofzo.”

    • Cecile Elffers