'Ik kan ook bloeien onder een rots'

Psycholoog Roos Vonk raakt geïnspireerd door Adaptation (2002). ,,Die film blijft maar door mijn hoofd spoken.”

Nederland, Slagmolen, 13 december 2012 Roos Vonk, psycholoog Foto: Merlijn Doomernik
Nederland, Slagmolen, 13 december 2012 Roos Vonk, psycholoog Foto: Merlijn Doomernik Merlijn Doomernik

„Laatst kreeg ik een paar liefdesbrieven. Ik had met een groot interview in de krant gestaan en kreeg berichten van wildvreemde mannen of ik koffie met ze wilde gaan drinken. Pfff, wat moet ik hier nou mee? dacht ik. En dat terwijl ik jaren geleden nog naarstig op zoek was naar een relatie. Ik heb me kennelijk vanzelf aangepast aan het single-leven.

Die aanpassing van een individu aan de omgeving is voor mij een van de belangrijkste thema’s in de film Adaptation. Zoals de hoofdpersoon zegt: „Verandering is geen keuze. Niet voor een soort, niet voor een plant, en niet voor mij. Het gebeurt en je bent anders.” Je verandert niet omdat je besluit dat je anders wilt worden; het gebeurt, doordat je je aanpast aan je omgeving.

„De film gaat over een schrijfster, gespeeld door Meryl Streep, die schrijft over een man met een voorliefde voor orchideeën. Zijn uitspraken bleven door mijn hoofd spelen. Adaptatie betekent dat je ontdekt hoe je in de wereld tot bloei kunt komen, zegt hij. Je ziet dat bijvoorbeeld mooi aan een bloem die onder een rotsblok vandaan komt. Het kopje kruipt eronder vandaan, de bloem groeit scheef naar het licht toe.

„ Dat proces van aanpassing treedt ook op binnen een individuele persoon, die geleidelijk iets leert door het leven. Mensen kunnen weleens mokken dat het anders had moeten zijn. Maar uiteindelijk maken ze van de nood een deugd.

„Een ander element in de film is passie. Tegenwoordig noemt iedereen zijn hobby een passie, maar passie betekent dat je ergens zo in gelooft dat je er alles voor over hebt. Je verbindt je eraan, net als bij een huwelijk, ‘in voor- en tegenspoed’. Dus ook als het slecht uitkomt, als het ongemak geeft, als anderen het niks vinden. Dat is passie. „You are what you love, not what loves you”, zegt de orchideeënman in de film.

„Dat is ook een mooie gedachte, vind ik. Maar ik denk dat ik wel eerst een tijd single moest zijn voordat ik dat echt kon begrijpen.”

    • Kris Derks