Ierse wet abortus soepeler

De Ierse regering wil abortus toestaan als het leven van de moeder in gevaar is.

Met een vandaag gepubliceerd wetsvoorstel reageert premier Enda Kenny op de grote maatschappelijke onrust die vorig jaar oktober ontstond na de dood van de 31-jarige Savita Halappanar. Zij overleed aan bloedvergiftiging na een miskraam. Haar leven had gered kunnen worden als de zwangerschap was beëindigd.

In Ierland is abortus nu onder alle omstandigheden verboden. In 1992 bepaalde het Ierse Hooggerechtshof al dat een zwangerschap mag worden beëindigd als de moeder dreigt te overlijden. Maar dit vonnis werd nooit in wetgeving omgezet. Artsen lopen nog altijd het risico te worden vervolgd als ze met een abortus het leven van een moeder willen redden.

Het wetsvoorstel moet nog door de Dáil, het Ierse parlement, worden aangenomen. Een aantal parlementsleden, onder wie staatssecretaris voor Europese Zaken Lucinda Creighton, zegt moeite te hebben met het voorstel.

Critici zeggen dat ook vrouwen die dreigen met zelfmoord nu hun zwangerschap zouden kunnen beëindigen. Dit zou leiden tot „abortus op aanvraag”. De regering stelt in dergelijke gevallen een strenge toetsing voor: drie artsen, twee psychiaters en een gynaecoloog moeten het er unaniem over eens zijn dat de zelfmoorddreiging reëel is.