Iedereen heeft het over de nieuwe Daft Punk, maar hoe klinkt die eigenlijk?

Het is niet eens een hype meer. Het nieuwe album van Daft Punk levert bijna hysterische taferelen op bij de fans. Er wordt volop gespeculeerd, gecoverd en geremixt. En dat terwijl er nog maar één single bekend is en het album pas op 15 mei verschijnt. NRC.nl mocht het album alvast luisteren en licht een tipje van de sluier op.

Foto AP/Dan Steinberg

Het is zelfs meer dan een hype. Het nieuwe album van Daft Punk levert bijna hysterische taferelen op bij de fans. Er wordt volop gespeculeerd, gecoverd en geremixt. En dat terwijl er nog maar één single bekend is en het album pas op 15 mei verschijnt. NRC.nl mocht het album alvast luisteren en licht een tipje van de sluier op.

Het begon op 26 februari. Daft Punk plaatste een nieuwe foto op hun Facebook. De kenmerkende helmen van het duo lopen in elkaar over op de foto. Het was de eerste aankondiging van een nieuw album en het internet ontplofte ongeveer na die foto. Op dit moment hebben zo’n 133.000 mensen een like geplaatst bij de foto. Zoals tienermeisjes gillen voor Justin Bieber, zo stijgt de bloeddruk bij danceliefhebbers als het om Daft Punk gaat.

De foto die het nieuwe album van Daft Punk aankondigde. Foto: Daft Punk

Niet veel later wisten de fans zeker dat Daft Punk een verrassingsoptreden zou geven tijdens het showcasefestival SXSW in Austin, Texas. Die geruchten bleken niet juist te zijn.

Daft Punk zet op 2 maart een teaser online voor hun nieuwe single. Er zijn vijftien seconden te horen, samen met een tweede teaser uitgezonden rond een aflevering van Saturday Night Live en een derde teaser op het Coachella Festival, maakt een Mexicaanse blogger er zijn eigen versie van die door velen onterecht voor het gehele nummer wordt aangezien.

Twitter avatar SoyAgares Agares Audio: Get Lucky - Daft Punk Feat. Pharrell Williams (Extended Studio Version)  http://t.co/5NuC4UaSrFOp 18 april komt het nummer dan wel officieel online en groeit snel uit tot een enorme hit (bijna 10 miljoen keer bekeken op Youtube en het meest gestreamde nummer op Spotify binnen één dag) met de nodige coverversies.
De marketingcampagne van Daft Punk is wellicht minimaal, maar uiterst effectief. Korte stukjes informatie loslaten, levert maximale reactie op van de fans die al bijna tien jaar wachten op een nieuw album (we rekenen de minder geslaagde soundtrack Tron: Legacy Era maar even niet mee).

Voor het Franse magazine Obsession gaven Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo al per nummer uitleg.

Tot 1 mei mocht er niks worden gezegd over de luistersessie

Op 15 mei is Random Access Memories te koop. Op 23 april organiseerde platenlabel Sony een geheime luistersessie in de Wisseloord Studios in Hilversum. Zo geheim dat de aanwezigen een geheimhoudingsverklaring moesten ondertekenen dat ze niets over het album los zouden laten voor 1 mei. Wie dat wel deed, kon een boete van 10.000 euro tegemoet zien. Vooraf moesten mobieltjes worden ingeleverd.

Maar wat valt er te zeggen na één keer luisteren? Niet veel. Een kwaliteitsoordeel is lastig te geven bij een groep wiens muziek je echt meerdere keren moet horen om te beoordelen. Get Lucky is alvast niet representatief voor een album van 74 minuten waarop meer luisternummers dan dansnummers staan. Het is dan ook niet vreemd dat de band heeft besloten niet te gaan touren met dit album.

De robotstemmen nemen de nummers vaak over

In de luistersessie valt op hoe veel van de nummers beginnen met een gast waarna later in de nummers de robotstemmen van Daft Punk het nummer overnemen. Een belangrijke rol is weggelegd voor discogrootheid Nile Rogers (van Chic). Hij is op drie van de dertien nummers te horen, ook op het eerste nummer Give Life Back to Music. Een eerste hoogtepunt is te horen op het derde nummer Giorgio by Moroder. De legendarische producer, van onder andere I Feel Love, vertelt over zijn carrière waarna het nummer start. Het is een soort geschiedenisles van de dance. Verderop in het negen minuten durende nummer vertelt Moroder verder, net als hij in één van de promotiefilmpjes deed. Het is het meest bijzondere nummer van het album, zeker door het grappige einde.

Het nummer Within met Chilly Gonzales is een soort brug. Daarna volgen nummers met Julian Casablancas, Paul Williams en een ander nummer met Nile Rodgers en Pharrell dat een stuk minder dansbaar is dan Get Lucky.

Er zijn zelfs strijkers en een kabbelend beekje te horen

Beyond lijkt zelfs een soundtrack te zijn, wie had gedacht dat Daft Punk ooit een nummer zou afsluiten met een kabbelend beekje? Op meerdere nummers zijn ook strijkers te horen. Op Doin’ It Right komen Animal Collective en Daft Punk samen als de zang van Panda Bear in het grid van Daft Punk wordt gelegd. Het album wordt afgesloten met het nummer Contact, een explosie van geluid met een grootse opbouw.

Of Random Access Memories een goed album is, moet blijken na meerdere keren luisteren. Ook is het maar de vraag of er net zo’n grote hit als Get Lucky te vinden is op de rest van het album. Er gaat in ieder geval nog lang over gesproken worden, in die opzet is Daft Punk bij voorbaat geslaagd.

    • Alex van der Hulst