Homer bleek de held

How to Make a Movie Trailer is een korte muziekvideo die in tekst en animatie het satirische recept geeft voor een succesvolle trailer. ‘Introducing a girl, she’s good with a gun, and a comedic sidekick so we know we’ll have fun.’

Het is een geslaagde creatie van het kanaal Adhd. Dat staat voor Animation Domination High Def maar het bekende begrip adhd is zeker ook van toepassing. De tekenfilmpjes hebben een licht overspannen toon en zijn nogal eens te grof om leuk te zijn. Grappig is wel Scientifically Accurate Spiderman, waarin een superheld wordt neergezet met vermogens die werkelijk aan spinnen zijn ontleend. Hij is volledig behaard, heeft vier paar ogen en er komt zijde uit zijn gat.

De Britse komiek en jongleur Mat Ricardo kan tegelijkertijd een conference houden, jongleren met drie ballen en zijn jasje uittrekken. Daarbij kan hij doen alsof de act misgaat terwijl je toch zeker weet dat het zelfspot is en dus extra knap en grappig. Ricardo heeft zichzelf opgeleid als straatartiest en brengt nu maandelijks Mat Ricardo’s London Varieties, een show waarin hij zelf optreedt en acts van anderen aan elkaar praat. Die anderen zijn muzikanten, komieken, goochelaars, noem maar op, en ze zijn zeker zo goed als Ricardo zelf. De registratie schakelt heen en weer van de show zelf naar interviewfragmenten waarin Ricardo en zijn gasten over zichzelf vertellen en commentaar geven op elkaar. Dat is soms jammer omdat spannende nummers worden onderbroken. Op Vimeo zijn inmiddels twee afleveringen te zien.

Komiek en presentator Conan O’Brien interviewt vier schrijvers van de tekenfilmserie The Simpsons. Hij doet dat niet in zijn dagelijkse talkshow op het kabelstation TBS maar op zijn eigen internetkanaal Serious Jibber Jabber. Over hoe onwaarschijnlijk het in 1989 was dat een dergelijke subversieve serie een kans zou krijgen, nota bene bij Fox. Over hoe riskant het was voor de carrière van de schrijvers om eraan mee te doen en hoe de show zich ontwikkelde, met Homer die geleidelijk aan Bart overvleugelde als hoofdpersoon. En over veel meer want het gesprek duurt meer dan vijf kwartier. De sfeer is ontspannen, men praat vaak door elkaar en er wordt veel gelachen.

Bekijk de besproken video’s op nrc.nl/webscan

    • Herbert Blankestijn