Hij is uit de kast

Homoseksuele topsporters // NBA-basketballer Jason Collins is homo Het is de eerste coming-out van een topsporter in een van de grote Amerikaanse sporten Dat is net zo’n mijlpaal als de eerste zwarte honkballer

FILE - In a Friday, Sept. 28, 2012 file photo, Boston Celtics' Jason Collins poses during Celtics NBA basketball media day at the team's training facility in Waltham, Mass. NBA veteran center Collins has become the first male professional athlete in the major four American sports leagues to come out as gay. Collins wrote a first-person account posted Monday, April 29, 2013 on Sports Illustrated's website. He finished this past season with the Washington Wizards and is now a free agent. (AP Photo/Michael Dwyer, File)
FILE - In a Friday, Sept. 28, 2012 file photo, Boston Celtics' Jason Collins poses during Celtics NBA basketball media day at the team's training facility in Waltham, Mass. NBA veteran center Collins has become the first male professional athlete in the major four American sports leagues to come out as gay. Collins wrote a first-person account posted Monday, April 29, 2013 on Sports Illustrated's website. He finished this past season with the Washington Wizards and is now a free agent. (AP Photo/Michael Dwyer, File) AP

Het wordt in de Verenigde Staten al „het breken van de laatste grens in de Amerikaanse sport” genoemd. De 34-jarige basketballer Jason Collins, tot voor kort onder contract bij de Washington Wizards in de NBA, maakte maandag bekend dat hij homo is. Het is voor het eerst dat een actieve mannelijke sporter in een van de vier grote Amerikaanse sporten – basketbal, honkbal, American football en ijshockey – uit de kast komt. Een grote speler is Collins niet, maar zijn bekendheid zal rap toenemen.

Collins schrijft in het meinummer van het Amerikaanse sporttijdschrift Sports Illustrated een essay met als openingszinnen: „Ik ben een 34-jarige center in de NBA. Ik ben zwart. En ik ben homo.” Naar eigen zeggen wachtte Collins al langer op een geschikt moment om het bekend te maken. De bommen bij de marathon in Boston zouden hem ervan hebben overtuigd dat hij niet langer moest wachten.

De bekendmaking van Collins heeft geleid tot veel reacties in Amerika. President Obama, die zelf geregeld basketbalt, heeft hem gebeld om blijk te geven van zijn steun. Topbasketballer Kobe Bryant van de Los Angeles Lakers, die twee jaar geleden honderdduizend dollar boete kreeg wegens het uitroepen van het woord faggot (flikker) tijdens een NBA-wedstrijd, twitterde dat hij trots is op Collins: „Onderdruk niet wie je bent vanwege de onwetendheid van anderen.”

Commentatoren wijzen erop dat de stap van Collins net zo belangrijk is als het moment waarop Jackie Robinson in 1947 de eerste zwarte honkballer in de Major League Baseball werd. De discussie over homoseksualiteit is toch al alomtegenwoordig in Amerika. In de komende maanden zal het Hooggerechtshof besluiten of de federale wet moet worden aangepast die het huwelijk definieert als de verbintenis tussen man en vrouw.

Twee maanden geleden kwam cornerback Chris Culliver van de footballclub San Francisco 49ers in opspraak toen hij zei dat hij een homoseksuele ploeggenoot niet zou verwelkomen in de kleedkamer. Footballteams zouden getalenteerde spelers bij het scouten vragen naar hun seksuele geaardheid.

Behalve in de grote Amerikaanse sporten is homoseksualiteit ook in de grootste sport ter wereld, voetbal, nog altijd een taboe. Op voetbaltribunes worden de spelers van de tegenstander nog wekelijks uitgemaakt voor homo. Twee maanden geleden maakte de Amerikaanse profvoetballer Robbie Rogers, die onder meer uitkwam voor SC Heerenveen, bekend dat hij op mannen valt. Daarbij kondigde hij direct aan dat hij zijn carrière beëindigde. Actief voetballen als homoseksueel was volgens Rogers geen optie. „Ik voel dat er een beweging op komst is”, twitterde hij na de coming-out van Collins.

In de vrouwensport is homoseksualiteit wél een geaccepteerd verschijnsel. Topsporters als schaatsster Ireen Wüst en hockeyster Maartje Paumen komen openlijk uit voor hun geaardheid.

De sportieve toekomst van Collins is overigens nog onzeker. Na dienstverbanden bij zes NBA-teams zit hij sinds kort zonder contract.

    • Derk Walters