Hezbollah grijpt in als Assad valt

De leider van de zwaar gewapende Libanese shi’itische organisatie Hezbollah, Hassan Nasrallah, heeft gisteren gewaarschuwd dat „de vrienden van Syrië” niet de val van het regime van president Bashar al-Assad zullen toestaan. Hij sprak van „de plicht om tussenbeide te komen”.

Daarmee gaf hij voor het eerst aan dat Hezbollah en de andere belangrijke bondgenoot, Iran, direct zullen ingrijpen aan de zijde van het Syrische regime als dat zou wankelen. Nasrallah sprak op een geheime lokatie na een bezoek aan Iran.

Nasrallah zei in zijn toespraak op de Libanese televisie dat er nu geen Iraanse troepen in Syrië zijn, afgezien van een aantal adviseurs die er volgens hem al tientallen jaren zitten. Maar hij vroeg retorisch: „Wat denkt u dat er in de toekomst gebeurt als de situatie verslechtert op een manier die de interventie van de troepen van het verzet in deze slag vereist?” Teheran heeft niet op Nasrallahs uitspraak gereageerd. Een Iraanse interventie zou ook Israël in de oorlog kunnen meeslepen.

Tegelijk erkende Nasrallah dat zijn manschappen wel al actief zijn in het gebied van Qusair, aan de grens met Libanon, waar veel shi’itische Libanezen wonen, sinds het Syrische regeringsleger er door overwegend sunnitische rebellen werd teruggedreven. „Het was normaal” om daar hulp te bieden, zei hij. Hij bewees eer aan Hezbollah-strijders die in Syrië zijn gesneuveld. Hun aantal meldde hij niet. De gevechten gaan nog door, zei hij.

Eveneens bevestigde Nasrallah de aanwezigheid van Hezbollah-strijders bij het shi’itische heiligdom van Sayeda Zeinab bij Damascus. Hij wees erop dat rebellen dorpen in de omgeving hebben veroverd en hebben gedreigd het mausoleum te vernietigen. „In dat geval zou alles uit de hand lopen”, zei hij, wijzend op de bomexplosie in de Gouden Moskee van Samarra in 2006, die in Irak twee jaar burgeroorlog ontketende.

Hezbollah beschikt over duizenden geoefende strijders en een aanzienlijk rakettenarsenaal. Zijn groeiende betrokkenheid in Syrië ondermijnt al de stabiliteit van Libanon, dat scherp is verdeeld langs religieuze lijnen, en tussen aanhangers en tegenstanders van het Syrische regime. (Reuters, AP, AFP)