Het Museumplein is weer voor de musea

Het Van Gogh Museum is vandaag heropend. De drie grote musea zijn daarmee weer open. Toeristen weten haast niet waar ze moeten beginnen.

Het ophangen van ‘Zelfportret als schilder’ van Van Gogh uit 1888 markeerde de heropening van het Van Gogh Museum. Foto Olivier Middendorp

In de Paulus Potterstraat in Amsterdam stond vanochtend om 10 uur al een lange rij wachtenden voor het Van Gogh Museum, die doorliep tot aan het Rijksmuseum. Het Van Gogh heropende op dat uur na een verbouwing van zeven maanden, die nodig was om de brandveiligheid te verbeteren.

Tien jaar lang waren de drie grote musea aan het Museumplein niet tegelijk open. Het samenvallen van de verbouwingen van het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh leverde de gemeente veel kritiek op en deed het toerisme geen goed. Nu leeft het plein weer.

Een Italiaanse toeriste komt de schade inhalen. „Denkt u dat ik in één dag zowel het Van Gogh als het Stedelijk kan bekijken?”, vraagt ze hoopvol. „Ik vlieg vanavond alweer terug. En eigenlijk wil ik ook nog naar tentoonstellingsruimte De Appel.”

Tientallen buitenlandse journalisten waren naar het verbouwde museum gekomen voor de heropening. „Het is een klein wonder dat u hier nu bent”, zei Axel Rüger, directeur van het Van Gogh. „We wisten dat we op 1 mei open moesten gaan, omdat dan iedereen in Europa vrij is. Behalve de Nederlanders dan, die werken door. Maar dat we de dag ervoor een nieuwe koning zouden krijgen, wisten we niet.”

Het museum heropent met de tentoonstelling Van Gogh aan het werk, waarin het resultaat van acht jaar wetenschappelijk onderzoek is verwerkt. Het museum presenteert een nieuwe visie op de manier waarop Van Gogh werkte. „Hij was niet, zoals vaak gedacht, een kunstenaar die manisch zijn verf op het doek smeet”, zegt Rüger, „maar hij ging methodisch te werk en verbeterde zijn techniek steeds verder.” Op de tentoonstelling zijn ook geleende topstukken uit het buitenland te zien, zoals tweede versies van de Zonnebloemen en De Slaapkamer.

Aanvankelijk zou Rüger ’s ochtends de Nederlandse pers toespreken. Maar toen bekend werd dat op 30 april de troonswisseling zou plaatsvinden, gooide het museum in allerijl het programma om. De persafdeling overlegde met Amsterdam Marketing over de journalisten die naar Amsterdam kwamen.

Er meldden zich naar schatting 140 buitenlandse journalisten aan, ook uit landen als Bhutan, die normaal niet naar de openingen van het museum komen. „Ik kon kiezen uit allerlei extra programmaonderdelen”, vertelt een Spaanse journalist die voor het tijdschrift Grazia en het dagblad El Periodico werkt. „Ik heb gekozen het Van Gogh Museum.”

    • Claudia Kammer