Het blijft sappelen voor beursbedrijven

Het trans-Atlantische beursbedrijf NYSE Euronext heeft een aardig eerste kwartaal achter de rug. Maar hoe verder?

None

Als het met de marktlui goed gaat, vaart de marktmeester daar meestal ook wel bij. Gisteren kwam NYSE Euronext, het trans-Atlantische beursbedrijf waartoe onder meer de effectenbeurzen van New York en Amsterdam behoren, met zijn kwartaalcijfers. Het waren positieve resultaten.

De nettowinst in het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg 139 miljoen dollar (106 miljoen euro). In het eerste kwartaal van vorig jaar was dat nog 121 miljoen dollar; een stijging van 15 procent dus. Ten opzichte van het afgelopen kwartaal steeg de nettowinst zelfs met 31 procent.

Het beursbedrijf lijkt te profiteren van het optimisme onder beleggers. Aan het begin van het jaar werd door veel analisten een Great Rotation voorspeld; een vlucht van beleggingen in obligaties naar beleggingen in aandelen, in een zoektocht naar hogere rendementen. Die rotatie lijkt er te zijn gekomen – met name in de Verenigde Staten, waar de beurzen al een paar maanden record na record boeken. Maar ook in Europa. „Onze kwartaalcijfers weerspiegelen de toegenomen handelvolumes in Europese derivaten”, zei topman Duncan Niederauer gisteren in een reactie.

Toch moeten de resultaten wel in perspectief worden geplaatst. Vergeleken met de superjaren van vóór de crisis, is het nog lang geen vetpot. De resultaten werden deels gedreven door stevige kostenbesparingen, niet door groei. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2012 groeide de omzet maar met 1 procent.

Ook op andere vlakken is er nog veel onzekerheid. Het blijft een beetje sappelen in de wereld van de effectenbeurzen. NSYE Euronext meldde vorige week nog met enige bombarie dat het in 2012 voor het derde achtereenvolgende jaar de nummer 1 was op het gebied van beursgangen. Maar het klimaat voor beursgangen is wereldwijd op dit moment niet bepaald gunstig. Waarmee je die prestatie ook kunt zien als: NYSE Euronext is de minst slechte van de slechten.

Meer in detail: slechts 1 van die 26 beursgangen had plaats op de verschillende Europese beurzen die onder het conglomeraat vallen (onder meer Parijs, Berlijn, Amsterdam).In Nederland was de oogst afgelopen tijd al schraal: er waren slechts twee grote beursgangen, Ziggo en DE Master Blenders 1753. Beide bedrijven dreigen binnenkort alweer van de beurs gehaald te worden.

En er hangt ook niet veel boven de markt. Eigenlijk alleen ABN Amro en de Europese verzekeringsactiviteiten van ING, Nationale Nederlanden. Maar het is hoogst onzeker wanneer dat nou gaat gebeuren.

Wat de strategische toekomst betreft is eveneens nog veel onzeker. December vorig jaar bracht het concurrerende beursbedrijf ICE van de illustere Amerikaanse ondernemer Jeremy Sprecher een bod uit op NYSE Euronext. ICE zei daarna dat het Euronext wil afstoten. Op 3 juni mogen de aandeelhouders beslissen over die overname. Het bestuur is al akkoord. Er zal door velen reikhalzend naar worden uitgekeken.

    • Chris Hensen