Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Geen tweede termijn Wolfsen - ‘hij werd onderwerp van politiek spel’

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen eind oktober vorig jaar tijdens de presentatie van het Bidbook waarmee de stad Utrecht wil meedingen naar de nominatie Culturele Hoofdstad van Europa 2018.
De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen eind oktober vorig jaar tijdens de presentatie van het Bidbook waarmee de stad Utrecht wil meedingen naar de nominatie Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Foto ANP/ Erik van 't Woud

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen zal niet voor een tweede ambtstermijn gaan. Dat maakte hij vanmiddag bekend in een brief aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Het betekent dat Utrecht per 1 januari 2014 een nieuwe burgemeester zal hebben.

Hij zal geen aanspraak maken op wachtgeld. Wolfsen zei het volgende over zijn vertrek:

“Ik vind het iedere dag opnieuw een groot voorrecht burgemeester te mogen zijn van deze prachtige stad en haar inwoners. Ook in de tijden van intensieve raadsdebatten over ingrijpende kwesties. Ik heb Utrecht voorgoed in mijn hart gesloten en ik blijf er ook graag wonen. Zes jaar is een mooie periode voor een functie in het openbaar bestuur. Uiteraard blijf ik mij tot 1 januari 2014 met volle inzet en plezier inzetten voor de belangen van Utrecht en de mensen die er wonen.”

Wolfsen zei verder zich te gaan beraden op een volgende stap in zijn loopbaan. Hij heeft al langer de wens “een periode te hebben waarin hij zijn agenda zelf kan bepalen” met “meer tijd voor zijn naasten en meer vrijheid”.

Twitter avatar digilis Dimitri Gilissen de brief waarin Burgemeester Wolfsen zijn afscheid aankondigt http://t.co/fAwnzAPFM6

‘Wolfsen onderwerp geworden van politiek spel’

Volgens onze correspondent in Utrecht Enzo van Steenbergen was de beslissing niet onverwacht. Hij sprak enkele raadsleden en de reacties varieerden van “jammer” tot “een verstandige keuze”. Volgens Van Steenbergen werd Wolfsen het onderwerp van een politiek spel:

“Hij lag meerdere keren onder vuur en er waren momenten dat hij gered moest worden door de coalitie. Zo werd hij zelf ter discussie gesteld. Het verzwakt je positie natuurlijk als je gered moet worden, als burgemeester sta je daar normaal boven.”

Veel bekritiseerd in zijn periode als burgemeester

De 53-jarige Wolfsen begon in 2008 als burgemeester van Utrecht. Daarvoor was hij bijna zes jaar Tweede Kamerlid voor de PvdA. Er gingen al langer geruchten dat Wolfsen geen tweede termijn zou zien zitten, want zijn eerste ambtstermijn verliep niet zonder enkele grote problemen. Zo was er de spraakmakende kwestie rond het weggepeste homostel in de wijk Terwijde. Het stel had tussen 2009 en 2010 meerdere keren aangifte gedaan van bedreiging en discriminatie en werd zelfs met de dood bedreigd. De oppositie verweet Wolfsen te weinig te hebben gedaan. Later gaf hij dit ook toe.

Ook was er de asbestkwestie in de wijk Kanaleneiland vorig jaar. Eind juli werd de wijk hermetisch afgezet na de vondst van asbest. Bewoners werden uit hun huizen gehaald en ergens anders ondergebracht. Een onderzoekscommissie oordeelde vernietigend over de aanpak: de communicatie naar de bewoners was niet goed en de crisisorganisatie functioneerde onvoldoende en de maatregelen waren “onnodig belastend”. Ook nu ging Wolfsen door het stof.

Eerder vorig jaar kwam Wolfsen in het nauw, omdat de gemeente een deel van de opvangkosten van de Romafamilie Nicolich had kwijtgescholden. De familie werd meerdere keren uit hun huis gezet vanwege overlast.

In 2009 liet hij een oplage van het Utrechtse huis-aan-huisblad Ons Utrecht herdrukken, omdat hij niet tevreden was met de informatie over zijn woonkostenvergoeding.

Maar er is ook waardering, schrijft correspondent Enzo van Steenbergen op Twitter:

Twitter avatar Evansteenbergen Enzo van Steenbergen Er zijn ook complimenten voor #Wolfsen: hele harde werker met enorm Haags netwerk dat hij goed gebruikt. #NRC

Samsom heeft respect voor de keuze van Wolfsen

PvdA-leider Diederik Samsom laat aan persbureau Novum weten respect te hebben voor de keuze van Wolfsen niet voor een tweede ambtstermijn te gaan:

“Wolfsen heeft veel betekend voor de stad Utrecht in omstandigheden die niet altijd gemakkelijk waren.”

Samsom was niet altijd even lovend over partijgenoot Wolfsen. Vorig jaar zei hij tijdens een partijbijeenkomst dat “Utrecht gelukkiger wordt van een andere burgemeester”. Hij bood daarna zijn excuses aan voor de opmerking.

Speculeren over de opvolger: Alexander Pechtold werd al eerder genoemd

De naam van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold gaat al enige tijd rond als mogelijke opvolger van Wolfsen. Ook de namen van de huidige VVD-burgemeester van Amstelveen Jan van Zanen, de CDA-burgemeester van Goes René Verhulst en Broos Schnetz, die eind jaren negentig met Henk Westbroek Leefbaar Utrecht oprichtte, zijn al eens genoemd.