Geen Fyra’s door evacuatie van stilstaande trein

Foto ANP / Lex van Lieshout

Er rijden momenteel geen Fyra’s tussen Amsterdam en Rotterdam. Om nog onbekende oorzaak staat een Fyra stil. De passagiers worden momenteel geëvacueerd, waardoor overig treinverkeer niet mogelijk is.

Het is nog niet bekend hoelang de evacuatie nog gaat duren, zegt een woordvoerder van de NS tegenover persbureau Novum.

Rond 08.00 kwam een Fyra door nog onbekende reden stil te staan. Over het andere spoor werd een hulptrein gestuurd die voor dit soort gevallen paraat staat, ook een Fyra. Rond 09.30 uur was de evacuatie in volle gang.

Eerst deze Fyra weg, dan kunnen de anderen weer rijden

Via loopbruggen kunnen de passagiers van de ene naar de andere trein lopen. “Pas als een van de Fyra’s weg is, kunnen weer mondjesmaat treinen gaan rijden”, zegt de woordvoerder.

De passagiers moeten hun weg met de hulptrein kunnen vervolgen. Inmiddels staat een diesellocomotief klaar om de kapotte Fyra weg te slepen zodra die leeg is. “Zodra de treinen uit de weg zijn kan het verkeer weer worden opgestart.”

De Fyra tussen Amsterdam en Brussel rijdt sinds januari niet meer vanwege technische problemen met de Italiaanse stellen. Sinds eind maart rijdt wel een alternatieve ‘gewone’ trein tussen Den Haag en Brussel.

Reizigers uit de gestrande trein worden geëvacueerd en reizen in een andere trein verder. Foto Robert Buizer

    • Annemarie Coevert