‘Eindhoven Airport fungeert als sleutelhaven voor mensensmokkel’

Foto ANP/Ruud Verhalle

Eindhoven Airport is ‘een sleutelhaven’ voor mensenhandel. Dat zegt de hoogste man van de Koninklijke Marechaussee op het vliegveld vanochtend tegenover Omroep Brabant. Mensensmokkel komt hier volgens hem geregeld voor.

Brigadecommandant Léon Slegers tegenover de omroep:

“Je kunt zeggen dat Eindhoven Airport een mainport is als het gaat om de toename of komst van mensenhandelaren of mensensmokkel. Ik denk dat het aantrekkelijk is om mensenhandel hier binnen te brengen. Eindhoven ligt dichtbij Frankrijk, België en Duitsland. Dus Eindhoven is voor alle landen in de omgeving heel aantrekkelijk.”

In 2012 zijn er op het vliegveld 31 zaken op het gebied van mensenhandel blootgelegd, maar de Marechaussee noemt dat het topje van de ijsberg. Slegers:

“Die cijfers zijn zaken die we daadwerkelijk aantreffen. Maar er zijn ook dossiers die er verband mee houden. Die kunnen we koppelen. En zo zie je dat hier bepaalde vormen van criminele samenwerkingsverbanden actief zijn. Eindhoven Airport richt zich op lowbudget en dat is aantrekkelijk voor de crimineel. Met name uit het Oostblok.”

Bovendien is mensenhandel lastig op te sporen, benadrukt de Marechausse:

“Vrouwen worden vaak onder valse voorwendselen naar Nederland gehaald. En eenmaal achter de ramen durven ze niet naar de politie te stappen, omdat ze denken dat die corrupt is.”

    • Annemarie Coevert