Drie verdachten opgepakt in verband met bomaanslag Boston

Een agent tijdens de klopjacht op Dzokhar Tsarnaev. Foto AFP / Timothy A. Clary

Drie verdachten zijn vandaag opgepakt in Boston in verband met de bomaanslag op de marathon op 15 april. Het zou gaan om mensen die de twee plegers van de aanslag daarna hebben geholpen.

Een halfuur geleden liet de politie van Boston weten dat er nog eens drie verdachten zijn opgepakt in de zaak rond de bomaanslag in Boston.

Twitter avatar Boston_Police Boston Police Dept. Three additional suspects taken into custody in Marathon bombing case. Details to follow.

Het zou gaan om mensen die na de aanslag Dzokhar en Tamerlan Tsarnaev, de hoofdverdachten van de aanslag, hebben geholpen. Zo weet een producer bij de Amerikaanse zender CBS te melden.

Twitter avatar katywithawhy Katy Conrad CBS confirms 3 suspects were arrested for harboring/aiding the bombing suspects after the fact. These will be federal charges.

De politie van Boston wil geen verdere uitleg geven over de arrestaties, maar zegt alleen dat de veiligheid van de inwoners niet in gevaar is en dat nieuwe informatie volgt.

De drie zouden Dzokhar Tsarnaev kennen van de universiteit van Dartmouth, schrijft de Boston Globe en hem na de terreurdaad hebben geholpen.

Twee van de verdachten zitten vast vanwege het belemmeren van de rechtsgang, omdat ze mogelijk een een rugzak van Dzokhar Tsarnaev hebben weggegooid waar vuurwerk en een laptop in zouden hebben gezeten. Onderzoekers zouden ook al gezocht hebben op vuilnisbelten in Massachusetts.

De derde man zit vast vanwege het geven van misleidende informatie aan de onderzoekers, aldus documenten die bij de rechtbank zijn ingediend.

Dzokhar Tsarnaev is nog aan het herstellen van zijn verwondingen

Dzokhar Tsarnaev is nog aan het herstellen van zijn verwondingen in een gevangenisziekenhuis. Zijn broer Tamerlan kwam op 19 april om het leven bij een poging om hem te arresteren. Het onderzoek naar zijn officiële doodsoorzaak loopt nog steeds. Volgens de politie werd hij door een auto overreden toen hij tijdens het vuurgevecht met de politie probeerde te vluchten.

Bij de bomaanslagen die de twee pleegden bij de finish van de marathon van Boston kwamen drie mensen om het leven. Er raakten 176 mensen gewond.

Update 21.50:Een van de drie nieuwe verdachten, mocht dit jaar vanuit Kazachstan terugkeren naar de Verenigde Staten, zonder dat hij een geldig studentenvisum had. Dat zegt een autoriteit bij de politie aan persbureau AP. Azamat Tazhayakov verliet in december de Verenigde Staten. Zijn visumstatus werd beëindigd in januari.

    • Alex van der Hulst