Dit was Koninginnedag

700.000 mensen kwamen dit jaar naar de hoofdstad om Koninginnedag te vieren – iets minder dan vorig jaar. In Eindhoven waren er 150.000 mensen op de been, evenals in Utrecht.

239.000 mensen kwamen met de trein naar Amsterdam. Van hen stapten er 176.000 op Amsterdam Centraal uit en 63.000 op Amsterdam Zuid. De NS had op grotere aantallen gerekend.

21 kilometer dranghek werd in Amsterdam neergezet door de gemeente.

250 schepen voeren mee in de Koningsvaart.

1 blikje bier werd in Amsterdam per persoon toegestaan. Supermarkten mochten ook maar één alcoholische consumptie per persoon verkopen.

150 doedelzakspelers stonden Andre Rieu bij op het Museumplein.

165brandweermannen stonden paraat in de Amsterdamse meldkamer, bij kazernes of op straat.

160 camera’s, 13 satellietwagens, één helikopter en één vliegtuig werden in Amsterdam ingezet door de NOS.

200 plaspunten werden in het Amsterdamse centrum aangesloten op het riool.

1.100 journalisten uit 54 landen waren in de hoofdstad aanwezig.

30530 zitplaatsen waren op het Museumplein neergezet voor het Koningsconcert.

15.000 kaarten werden verkocht voor het concert van Armin van Buuren en het Koninklijk Concertgebouworkest. In totaal betaalden ruim 80.000 bezoekers voor een van de zeven dancefeesten in Amsterdam.

200 EHBO’ers bemanden 16 eerstehulpposten in de hoofdstad.

25.000 mensen stonden op de Dam op het moment dat koning Willem-Alexander de eed aflegde in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Dat was het maximale aantal.

200 mensen kwamen naar de anti-monarchie-bijeenkomst van het Republikeins Genootschap op het Amsterdamse Waterlooplein.

70 arrestaties werden tijdens Koninginnenacht verricht in Amsterdam. De meeste mensen werden opgepakt voor dronkenschap of diefstal, maar de politie arresteerde ook vijftien man die vochten om een goed plekje op de vrijmarkt. Op Koninginnedag waren er halverwege de avond 65 arrestaties verricht in de hoofdstad. Vorig jaar werden 93 mensen opgepakt.

3 provincies gelastten de officiële samenzang van het Koningslied af: Drenthe en Limburg vanwege gebrek aan belangstelling, Utrecht vanwege het gebrek aan bewaking. In de Rotterdamse Ahoy zongen 10.000 mensen het lied van John Ewbank.

4 AWACS radarvliegtuigen werden ingezet om het luchtruim boven Amsterdam te bewaken tijdens de troonswisseling. De NAVO bewaakte het luchtruim samen met de Nederlandse luchtmacht en het KLPD.