Diederik Stapel wordt coach en strategisch adviseur

Toenmalig onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen Diederik Stapel, in 2002. Foto Hollandse Hoogte / Reyer Boxem

De gewezen sociaal-psycholoog Diederik Stapel, die zijn baan als hoogleraar bij de Universiteit van Tilburg verloor toen bleek dat hij grootschalig had gefraudeerd met onderzoeksresultaten, is binnenkort in te huren als consultant. Dat ontdekte tijdschrift Quote.

Diederik Stapel blijkt zijn adviesbureau Pile Consult te hebben genoemd en staat sinds maart ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Tegen Quote vertelt Stapel:

“Ik ben al een tijdje op een bescheiden niveau werkzaam als achtervanger en vragensteller. Ik heb gewerkt als tekstschrijver, persoonlijke coach, strategisch adviseur voor bedrijfsanalyse, concurrentieanalyse, visieontwikkeling, vormgeven, schrijven en het concreet implementeren van een strategische plan. Allemaal nieuw en anders dan ik gewend ben, maar met mijn achtergrond op het gebied van theorie, psychologie en gedragseconomie, en mijn ervaringen, heb ik een aparte, vaak verfrissende kijk op dingen.”

Stapel gaf vorige week een uitgebreid interview aan The New York Times

Op 26 april verscheen er op de site van The New York Times een uitgebreid interview met Diederik Stapel met als titel The Mind of a Con Man. Voor ruim vijftig wetenschappelijke publicaties verzon Stapel onderzoeksdata. In het interview in The New York Times zegt Stapel dat het wel moest exploderen.

Aan Quote onthult de ‘gelouterde’ Stapel de tekst die binnenkort op zijn website zal prijken:

“Ondanks zijn wetenschappelijke val beschikt Diederik Stapel nog steeds over een aantal kwaliteiten. Dankzij zijn val heeft hij daar louterende ervaringen en inzichten aan kunnen toevoegen. Tezamen vormen deze kwaliteiten, ervaringen en inzichten de basis voor een adviespraktijk, die bij de Kamer van Koophandel geregistreerd is onder de naam Pile Consult. Diederik is beschikbaar als eigenzinnig en ontzorgend adviseur, motivator, coach, brand and identity language consultant (merktaaladviseur & identiteitstaaladviseur), meedenker, vragensteller, (mee- en geest-) schrijver, spreker, en - vergeet dat niet - ervaringsdeskundige.”

    • Alex van der Hulst